2 kilogramm

2023.06.30. 17:00

Egyre több a gomba a soproni erdőkben

A meleg és a kora nyári esők meghozták a soproni parkerdőkbe is a gombaszezont.

kisalfold.hu

A vargányákon kívül a sárga rókagombát és a nyár előrehaladtával az őzlábgombát keresik legtöbben. Állami erdőből saját felhasználásra szánt szükségletet, azaz napi 2 kg mennyiséget lehet gyűjteni, de ezenkívül számos olyan szabály van, amelyeket szem előtt kell tartani, amikor gombászni indulunk. 

A Tanulmányi Erdőgazdaság felhívta arra is a figyelmet, hogy valamennyi gombának létfontosságú szerepe van az erdei életközösség működésében. A gombák végzik el a holt faanyag lebontását, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, nagymértékben hozzájárulva ezzel azok egészségéhez. A gombaszedés során mind az erdő ökoszisztémájának egyensúlyára, mind a saját egészségünkre gondolnunk kell, ezért legyünk figyelemmel arra, hogy csak az ehető gombákat gyűjtsük és azokat gombaszakértővel vizsgáltassuk be. Az ismeretlen gombákat ne szedjük le, amelyekben bizonytalanok vagyunk, azokat gyűjtsük külön, hogy az esetleg mérgező gomba a többi gombával ne keveredjen. Az öreg és férges gombákat ne vigyük magunkkal, sem az apró, nagyon fiatal példányokat. Jól szellőző kosárban vagy táskában tároljuk a gombákat. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában