Felesleges holmikból érték

2023.05.16. 13:58

Szeretetpolcot állítottak fel a győri Kossuth-iskolában

Szeretetpolcot állítottak fel a Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégiumban. Hónapról hónapra, tematikusan gyűjtik a diákok által otthonról hozott, nekik már felesleges, de másnak talán hasznos tárgyakat. Erről a polcról mindenki elviheti azt, amit szeretne.

Gyurina Zsolt

Gyerekek és tanárok egy képen a szeretetpolccal, amin mindig akadnak meglepetések.

Fotó: Huszár Gábor

– Karácsony előtt jött az ötlet, hogy azoknak a diákoknak is adjunk ajándékot, akiknek amúgy nem jut. Egy könyvvel kezdtük, majd a sikert látva továbbgondoltuk a kezdeményezést. A könyvek hamar elfogytak, a következő körben pedig bögrék kerültek a polcra, amelyek még gyorsabban elkeltek. A diákok igényelték a folytatást – nyilatkozta Ladocsi-Tóth Mónika, a Kossuth-technikum nevelési igazgatóhelyettese. – Vannak az iskolában szociálisan rászoruló gyerekek, akiknek szerettük volna adni, ám ők szégyellik a helyzetüket, nem szívesen fogadnák el szemtől szembe. Jó áthidaló megoldás erre a polc, amelyről könnyen emelhetnek le bármilyen tárgyat anélkül, hogy mások észrevennék. 

Kifejtette: minden családban akadnak tárgyak, amelyek jó állapotúak, nem sérültek, de már nincs rájuk szükség. Igyekeznek valamiféle tematikát kialakítani, tehát körülbelül másfél hétig gyűjtik a tanáriban az adott dolgokat, majd két hétig tartják kint őket a polcon. Van persze, amikor már két nap alatt elfogy minden. Olyan helyen van a polc, ahol a gyerekek sokat jönnek-mennek. 

A tanulók boldogok, hogy örömet szereznek másoknak azzal, ami nekik felesleges. Volt, aki a nagymamája egykori bögréjét hozta be. 
– A következő körben a társasjátékok, kirakók kerülnek sorra, majd minden bizonnyal a plüssök, mert bármennyire meglepő, még ebben az életkorban is nagyon szeretik őket. Utána talán a tisztálkodószerek jöhetnek. 

– Az iskolában hatszázötven nappalis tanulót oktatnak – mondta lapunknak Kaukerné Kovács Edit igazgató. Karácsonykor tisztálkodószereket, takarókat is gyűjtöttek. – A szociális érzékenységet igyekszünk fejleszteni a fiatalokban, a jövő nemzedékek számára élhető világot kell teremtenünk. Apró dolgok, de ökosuliként igyekszünk a jövő generációját a fenntarthatóság felé terelni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában