Nagy utazás

2023.05.18. 14:34

Szenzációs madármegfigyelés Csornán - A kismadár Skóciából repült a Kisalföldre - fotók

Egy Skóciában gyűrűzött pajzsoscankót figyeltek meg május 6-án, Magyarországon - adja hírül internetes oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Cs. Kovács Attila

Fotó: MME/Győri Miklós

És pedig nem máshol, mint a Rábaközben, Csornán, a cserépgyár melletti rekultivált agyagbánya területén. Győri Miklós fényképezte le a madarat.  Mivel fémgyűrű mellett színes, kódos műanyag jelzőgyűrű is van a lábán, könnyű volt az egyedi azonosítás. Ezt a példányt 2016. szeptember 2-án jelölték Északkelet Skóciában, az Ythan folyó torkolatvidékén.

Ez az első brit gyűrűs pajzsoscankó, ami megkerült Magyarországon. Itthon korábban 44 külföldi gyűrűs példányt találtak. Ezek közül hármat a telelőterületükön, Afrikában gyűrűztek, Szenegálban (2 példányt) és Maliban. A többi Európában kapta az egyedi azonosítóit, Beloruszban (10 példány), Csehországban (3 példány), Finnországban (7), Hollandiában (12), Németországban (2), Norvégiában (2), Olaszországban (2), Svédországban és Ukrajnában (2).

Térkép, mely a Csornán fotózott madár útját jelöli.

Magyarországon eddig közel kétezer pajzsoscankót gyűrűztek a vonulási időszakokban. Ezek közül eddig 42 madár került meg külföldön, a legtöbb a szomszédos Ausztriában (19 példány). Afrikai országokban összesen hat hazai gyűrűs pajzsoscankót figyeltek meg, Mauritániában, Maliban (4 ) és Tunéziában. A többi magyar gyűrűs példányt Észtországból, Finnországból (3), Hollandiából (5), Lengyelországból, Montenegróból, Litvániából (3), Németországból, Olaszországból és Oroszországból (3) jelentették vissza. A legtöbb megkerült madár színes jelölésű volt, azonosításuk ez alapján történt.

Fotó: MME/Győri Miklós

A pajzsoscankó Eurázsia északi területeinek mocsaraiban, láprétjein költ. Hosszútávú vonuló, az észak-európai állománya a telet Nyugat-Afrika Szaharán túli területein tölti. Ősszel és tavasszal nagy számban vonul át a Kárpát-medence vizes élőhelyein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában