Óvjuk a természetet

2023.05.08. 12:13

Óvatosan a bocskorral, vigyázzunk a kosborral - Győrújbaráton is felbukkant a ritka növényfaj

Olvasónk jelezte, hogy Győrújbaráton egy réten több mint kétszáz bíboros kosbort látott. Ezen a vidéken, ilyen nagy területen ritkaság a magyar vad orchidea. 

Bella Violetta

Fotó: Péntek Bernadett

Védett és érzékeny

Győrig Előd, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának titkárhelyettese azt mondja, a Pannonhalmi Dombvidéken a bíbor kosbor a leggyakoribb. – Szereti az erdőszéleket, gyepeket és a művelésből kivont szőlős területeket, amiket visszahódított a természet. A régióban megtalálható még az agárkosbor, vitézkosbor, madárfészek kosbor, orchideákból még pókbangót, méhbangót, békakontyot sorolhatjuk ide. Életfeltételük a gombafonalakkal való kapcsolat.

Mindegyik fajtája védett Magyarországon, eszmei értéke 10 000 Ft. – Mint minden virágra azt mondanám, hogy a gyepen sokkal szebb, letépve csak pillanatnyi élvezetet ad, ráadásul tilos, míg otthagyva termést tud érlelni és jövőre is tud virágozni.

Fotó: Péntek Bernadett

Évekig lappang

Érdemes tudni hogy a mutatkozó virág, csak töredéke a jelenlévő növényeknek. – Az orchideák magja nagyon pici, szinte spóraszerű. Amikor a földre esik, rövid időn belül találkoznia kell a gombával, különben elpusztul. Ha a gombával összefonódik évekig, akár tíz évig is a föld alatt él a növény. Pár évig csak a levél van, és azután hoz virágot. Előfordul az extrém hosszú akár 15 éves lappangási idő is.

Lila-hegy körül lehet csodálni

Óvatosnak és etikusnak kell lenni, amikor a kosbor csodálatára járunk. A fotózás jó dolog, de sokan lefekszenek hozzá és letapossák például a tőleveleket, amikre a növénynek szüksége van. Nem csak a növényeket érdemes nézni, de a környezetüket is: a talajt nagyon összetapossuk a növény körül, akkor felsértjük a talajfelszínt, amiben megtelepszenek olyan invazív gyomfajok, amelyek elnyomhatják a növényt. 

Nézzük meg, csodálkozzunk rá, szagoljuk meg, és vigyázzunk rá!  A Lila-hegyi kilátó környékén a turista ösvény mellett is láthatók.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában