Gyűjtemény

2023.05.04. 07:42

2500 darabos gyűjtemény - Múzeumot kaphatnak Marika néni babái Tényőn - fotók

A tényői Szent István Kultúrház kiállítótermében mintegy 2500 darabból álló babagyűjteményéből ad ízelítőt az enesei Podmaniczky Miklósné, aki hatvan éve varrja, javítja, gyűjti a tárgyakat. Dobozban lévő gyűjteményének elhelyezéséhez lapunk egyik cikke adott ötletet.

Barki Andrea

Podmaniczky Miklósné Marika minden babáját féltő gonddal helyezi el a kiállításon. Fotó: Csapó Balázs

Gyerekkorom óta készítem a babákat, magamtól tanultam. Tizennégy évesen már nagyon sok babát, hímzést készítettem

– idézte fel kérésünkre a kezdeteket Marika néni.

– A hatvanas években nagyon sok magyaros kézimunkát készítettem, amit szívesen vittek külföldre is.

– Fiatalon férjhez mentem és a férjem is hozta magával a szenvedélyét. Mindent megszerelt, de neki az órák jelentették a világot – mesélte életéről lapunknak Podmaniczky Miklósné Marika. – Sajnos hat évig küzdöttem egy komoly betegséggel, de amíg otthon voltam, a babákkal való foglalatossággal el tudtam terelni a figyelmemet a bajról. Aztán a férjemet három infarktusa után leszázalékolták, így belevetettük magunkat a munkába. Hozták a babákat, az órákat megjavítani, de mi soha nem fogadtunk el a munkánkért pénzt. Fizetségként gyakran kaptunk babát, órát. Ez töltötte ki az életünket, amíg mellettem volt a férjem – idézte fel mosolyogva Marika néni. 

Rengeteg kiállítást tartottak országszerte, sokszor írtak róluk az újságban, így hírük külföldre is eljutott. Hol ismeretlenül, hol jó barátságba keveredve küldtek babákat, órákat. 

– Sokszor olyan ritkaságok kerültek hozzánk, hogy nem is gondoltam volna. Nagyon gyorsan megsokszorozódott a babák száma. Egyszerűen nem is tudtam volna abbahagyni a velük való foglalatosságot. Sokszor mondtam, hogy az Isten is arra teremtett, hogy nekem ezt csinálnom kell. Enesén, ahol laktunk, kialakítottunk egy kis múzeumot. Iskolásokat hoztak hozzánk, lehetett játszani a múzeum látogatása után. Sajnos a férjem 2012-ben meghalt. Az- után már semmi sem volt olyan, mint régen. Kisebb lakásba költöztem, ahol erre már nem volt lehetőségem. Hét éve már, hogy a babák dobozokban vannak – sóhajtott a babák szerelmese. 

Vérzik a szíve, hiszen hatvan év munkája van bedobozolva. Úgy döntött, hogy keres nekik egy jó helyet. Egy szép nap aztán lapunk egyik írása felcsillantotta számára a reményt. 

– A Kisalföldben láttam egy cikket a tényői polgármesterről. Nagyon megérintett, amikor azt olvastam, hogy fontosnak tartja a régi dolgok megőrzését. Felhívtam és elmondtam, hogy helyet keresek a gyűjteményemnek. Varga Gábor azonnal partner volt – tette hozzá Marika néni. A megbeszélést tett követte. A művelődési házban szombaton nyílt kiállításon mutatja be egy töredékét az anyagnak, de akkor lesz boldog, ha végleges helyre kerülnek a féltve őrzött kincsek. 

– Marika néni megkeresésére azon törtem a fejem, hol tudnánk elhelyezni a gyűjteményt. Nagyszerű lehetőség ez a falunak is. A tájház, az egyre népszerűbb bunker mellé egy újabb különlegességet ajánlhatunk a vidékünket felfedezőknek. Aztán jött az ötlet: nemrég újítottunk fel egy önkormányzati ingatlant, ahol szépen be lehetne rendezni egy kiállítást a babákból. Addig is itt a kultúrházban adtunk ízelítőt az anyagból – árulta el Varga Gábor polgármester. 

– Most egy nagyon nagy útnál vagyok. Hatvan év munkáját kell elengednem. Bízom benne, hogy jó helyre kerül a gyűjtemény. Örülök annak, hogy találtam egy embert, aki befogadja, helyet ad neki – zárta gondolatait Marika néni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában