Húsvét 2023

2023.04.09. 11:03

Vigyázunk rá, mint a hímesre - győri tojásfestő népi iparművész praktikáit lestük meg - galéria

A tojás a termékenység, az újjászületés ősi jelképe. Fontos szerepe van a húsvéti étkezésben is, de húsvéthétfőn a főtt, megszentelt hímes tojással ajándékozták meg a leányok a locsolókat. Az ünnepi készülődés fontos eleme a tojásfestés, díszítés. Kitől mástól kérhetnénk tanácsot hozzá, mint Kóczánné Ács Szilvia győri tojásfestő népi iparművésztől.

Barki Andrea

Kóczánné Ács Szilvia győri tojásfestő népi iparművész csodálatos darabokat készít. Fotók: Huszár Gábor

Továbbfejlesztette a batikolást

Régen az idősebbektől lesték el a tojásfestést a lányok, ma már nem mindenhol készülnek tojással a családok. Szilvia is tizenöt éves korában kezdte el a tojás festését egy barátnője invitálására.

– Hagyományos, pingált tojást készítettünk. Leültünk, megrajzoltuk, megfestettük és én rögtön beleszerettem a tojásfestésbe. Később Hopp Erzsébet, a népművészet ifjú mestere tartott egy szakkört, ahova én is eljártam. Ő mutatta meg azt a hagyományos batikolást, amit aztán továbbfejlesztettem olyan szintre, hogy 1984-ben megkaptam a népművészet ifjú mestere, 1990-ben pedig a népi iparművész címet – mesélte Szilvia, aki jóformán egyedül foglalkozik ezzel a vármegyében.

Múzeumban gyűjtött, főként hétfalusi csángó mintákkal dolgozik, de vannak szép számmal rábaközi, Balaton-felvidéki, zalai mintái, ám a legszebbek számára a csángó minták. Sokféle tojás van a gyűjteményében. De vajon mivel szeret a legjobban dolgozni?

Háromféle díszítés

– Háromféle tojásdíszítés terjedt el Magyarországon. A legismertebb a batikolás, ami olyan, amit a ruhán is csinálnak. A tojást megírjuk forró méhviaszba mártott írókával, ezután festőlébe tesszük. Amit megviaszolunk, az olyan színű lesz, mint a tojás héja, mert ott nem fogja be a festék. Amikor megszárad, gázláng felett melegítem a tojást, amikor kifényesedik, puha ruhával letörlöm a viaszt. Ettől szép naturfénye lesz.

A másik, nagyon elterjedt tojásdíszítési mód a karcolás volt, de azt régen a férfiak végezték, közülük is inkább a pásztorok. Az előre megfestett tojásra valamilyen éles szerszámmal karcoltak legtöbbször virágmintát. A harmadik elterjedt díszítési mód a levélrátétes. Számomra ez a legnehezebb, mert jól erezett növények levelét kell erősíteni a tojásra, nejlonharisnyával jó szorosan belekötni. Ezután általában hagymahéjba szokták tenni és úgy főzik. Ha jól sikerül, akkor megmarad a tojáson a levélerezete.

A maratáshoz nem kell festék

– A festékek előállítása bonyolult vagy drága, de az egyetlen dolog, amihez nem kell festőlé, az a maratás. Ha a játszóházban hosszabb idő áll rendelkezésre, akkor azt is szoktunk csinálni. Szinte csak barna héjú tojás kapható. Szintelen gyertyaviasz írókával ugyanúgy megrajzolom a mintát, mint a színesnél, csak rajta hagyom a viaszt és ecetes vízbe teszem.

Ahol nem éri viasz a tojást, ott lejön a barna héj, kifehéredik, ahol a viasz volt rajta, ott pedig barna marad. Ez azért jó, mert nem kell hozzá festék. Úgy is lehet maratni, hogy a színesre megfestett tojásra viszem fel a viaszt. Ekkor a maratás után a megírt rész marad színes, a többi pedig fehér lesz – sorolta a hagyományos lehetőségeket a szakember.

Aki azt is elárulta, hogy a tojásfestés tanulásához mindig keményre főtt tojásokat érdemes használni, mert könnyű vele bánni. Ebben az esetben a tojásokat legalább egy órát sós vízben kell főzni, így kis idő után összeszárad benne a tojás és a gáztól nem robban fel, ami egyébként előfordulhat. Kóczánné Ács Szilvia kifújt tojással dolgozik, hiszen az sokáig eltartható.

Kedvelt motívumok

A győri tojásfestő népi iparművész kedvelt motívumai a virágok, amelyek a természet újjászületését jelképezik, de a madarakat, pávát is rajzol. A legkedveltebb szín a piros, de szereti a kékfestő tojásokat is, ahol a kékfestő minták köszönnek vissza. Legszebb munkái között áttört tojásokat is láthattunk, amit főleg lúdtojásból készít, s van, amibe még höveji hímzés is került.

Napjainkban a hagyományos technikák mellett szinte már minden tojás díszítéssel találkozhatunk, az alkotásoknak csak a képzelet szab határt. Festéssel, matricázással, nemezeléssel, akvarell, mozaik technikával, szalagokkal vagy szalvétával, fonalakkal, melegíthető gyurmával, gyöngyfűzéssel díszíthetjük a tojásokat, amelyek otthonunk díszei, vagy kedves ajándék is lehet.

Jótanácsok a NÉBIH-től

  • Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. Lejárt szavatosságú tojást ne vásároljon! Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestére. Főzze a festeni kívánt tojásokat keményre. Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használjon.
  • A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljen a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére.
  • A festett főtt tojás 5 Celsius fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig tartható el.
  • A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárolja szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak és nem élelmiszernek tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában