Előadás

2024.05.14. 07:04

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben. A külképviselet vezetője a Győri Innovációs Parkban ismerkedett meg az egyetem tevékenységével, és tartott hallgatóknak szóló előadást „Védelmi kihívások az európai színtéren: örökség és kilátások” címmel.

Széchenyi Egyetem

A francia nagykövetet (a felvételen balról a harmadik) a Széchenyi-egyetem vezetőségének képviseletében dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes és az intézmény munkatársai fogadták. Fotó: Adorján András - SZE

A tavaly átadott Győri Innovációs Park otthont adott már kiállításoknak, külképviseleti találkozónak és stanfordi professzori előadásnak, április végén pedig új vendég látogatott el a létesítménybe: Franciaország budapesti nagykövete, Claire Legras az intézmény professzoraival és hallgatóival is találkozott.

Dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese elmondta, a Széchenyi István Egyetem több mint 14 ezer hallgatóval rendelkezik, akik közül ezren a világ csaknem 80 országából érkeztek, az intézmény pedig hat világranglistán szerepel. A program helyszínválasztását azzal indokolta, hogy az oktatási és tudományos partnerségek fejlesztése mellett az egyetem francia vállalatokkal is együtt kíván működni, a Győri Innovációs Park pedig a képzések, a kutatás-fejlesztések és a cégekkel való kooperációk központja.

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete előadásában kitért az európai színtér védelmi kihívásaira. Fotó: Adorján András - SZE

Dr. Kolossváry Tamás, a Győri Innovációs Park központvezetője bemutatta az itt folyó tudományos munkát, amely magában foglalja az egyetem formatervező, tervezőgrafika és építőművészeti képzéseit koordináló Design Campusát, több kutatás-fejlesztéssel foglalkozó egységet, vállalkozásfejlesztési irodát, valamint a legkorszerűbb technológiákhoz kapcsolódó vállalati partnereinek – így például az Audi és a Bosch – kihelyezett irodáját. Kiemelte, hogy az így megerősödő ipari kapcsolatok segítik startup és spinoff vállalkozások létrejöttét, a kutatási projektek, a szabadalmak és a tudományos publikációk számának növelését, valamint az innovációkat. Clarire Legras nagykövet elismerően nyilatkozott a parkról, és elmondta, számos francia vállalat működik Magyarországon, akik nyitottak az ehhez hasonló akadémiai együttműködésekre, különösen a villamosmérnöki, az elektrotechnikai és a biotechnológiai területeken.

Dr. Remsei Sándor dékán a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon tanulható szakokat ismertette, különös tekintettel az angol nyelvű alap- és mesterképzésekre, valamint az olyan kettős képzésekre, mint az egyesült államokbeli Rhode Island-i Egyetemmel közös MBA posztgraduális képzés.

A nemzetközi kapcsolatokról szóló előadásra nemzetközi és magyar hallgatók is kíváncsiak voltak. Fotó: Adorján András - SZE

A Széchenyi-egyetem legtöbb hallgatóval rendelkező kara – a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar – is bemutatkozott. Dr. Lilik Ferenc egyetemi docens beszámolt a kar kínálta lehetőségekről, és kiemelte: a hallgatók számára a legértékesebb a gyakorlati tapasztalat, amelyet olyan szakmai partnereknek köszönhetően tud segíteni az intézmény, mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vagy az egyetem Digitális Fejlesztési Központja.

A budapesti nagykövet programja zárásaként a Győri Innovációs Park konferenciatermében telt házas előadást tartott az érdeklődő hallgatók számára, akik között francia nemzetiségű, Erasmus+ programban részt vevő fiatalok is jelen voltak. A korábban a francia védelmi minisztériumban dolgozó diplomata az európai színtér történelmi és jelenlegi kihívásairól beszélt, kiemelve a NATO szerepét és az állami védelmi politikák összehangolásának nehézségeit. A nagykövet a stratégiai függetlenség, a hadászati iparfejlesztés és az európai összefogás kérdéseiről is értekezett, majd örömmel válaszolt a hallgatók nemzetközi kapcsolatokat érintő kérdéseire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában