A katonaság hozta a változást az életébe

2023.04.22. 10:44

Bajuszmustrára készül a rábacsanaki százszoros véradó, Kővágó György

Kővágó György túllépte a százszoros véradást, amivel eddig közvetve 306 embernek segített. A katonaság óta nyújtja karját a jó cél érdekében.

Kustor Réka

„Adj vért, és ments meg három életet!” – jól ismerhetjük ezt a véradásra buzdító mondatot. Kővágó György gyakorolja is buzgón, több mint ötven éve nyújtja karját, amivel egész pontosan 306 emberen segített. 
– 1972-ben katona voltam, akkoriban két nap jutalomszabadság járt a véradásért – idézte fel a kezdeteket. Az elköteleződése pedig az egyetem, majd a felnőttléte alatt is megmaradt. – Erre az ember, ha nem is kifelé, de magában büszke. Ez a közösségnek szóló tett, és az abban való fontos részvételnek érzem. A környezetemben ahogy tudom, propagálom, több fiataltól is kaptam már visszajelzést arról, hogy hallgattak a biztatásomra, és elmentek véradásra – mondta Kővágó György, aki dicsérte a győri vérellátó központ dolgozóit, hozzáállását e munkához és az emberekhez. 

– A véradást követően pár hétig határozottan érzem, hogy jobb a közérzetem, jobban tudok aludni. Ha ez csak érzet, már akkor is jó. De van ennek még egy jelentős hatása is, egy sérülés vagy nagyobb vérveszteség után könnyebb a vér pótlása a szervezetnek azáltal, hogy a rendszeres véradással aktív állapotban van a vérképző szervünk – jegyezte meg. 

Kővágó György a 100-szoros vér­adásra kapott kis ajándékkal.

Ha már szóba elegyedtünk, kitértünk a rábacsanaki bajuszmustra versenyre is. Merthogy a katonaság két téren is változást hozott. Akkor lépett be elsőként a véradók táborába, és azóta van a karakterét meghatározó bajsza is. Néhány éve rendezték meg elsőként a településen a bajuszversenyt, amit idén novemberben a Movember kampányhoz kapcsolódóan ismét szeretnének megtartani. 

– Két nagy tábora van a bajuszosoknak: az egyik, aki nyírja, a másik, aki szabadon hagyja nőni. Én az utóbbiak táborát erősítem – mondta mosolyogva Kővágó György, aki a bajuszok kapcsán a majdani rábacsanaki versenyre, a segítés kapcsán pedig a vér­adásra buzdítja az embereket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában