Egyre többen figyelnek a bringásokra

2023.03.02. 13:49

Több mint 150 kerékpárosbarát szolgáltató működik Győr-Moson-Sopronban

Térségünk a leggazdagabb kerékpárosbarát szolgáltatásokban a főváros után. Sopronban és a Fertő-tájon 70, Győr környékén 34, Mosonmagyar- óváron és a Szigetközben 39, Pannonhalmán pedig 10 ilyen vállalkozó van.

Dániel Viktória

A rendszeresen kerékpározók már tudatosan keresik a kerékpárosbarát helyeket. Képünkön az első kerékpárosbarát szolgáltatók a Fertő-tájon.

Két éve indult el Győr-Moson- Sopron vármegyében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) kezdeményezése. Azóta országosan már 400 szolgáltató kérte és kapta meg ezt a címet. Győrben a Domus Peregrini Apartmanokban is örömmel várják a bringásokat. 

– Már a kezdeményezés előtt is külön, a kerékpárosoknak szánt szolgáltatásokkal vártuk a vendégeket, így nem volt kérdés a csatlakozás. Sokan már foglaláskor érdeklődnek, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha kerékpárral érkeznek. A bicikliknek biztonságos, zárt tárolót tudunk biztosítani, emellett a kisebb hibák javításához vannak alkatrészeink és szerszámaink is. Az elektromos kerékpárral érkezők számára pedig töltési lehetőséget biztosítunk – mondta el Matesz- Németh Mária, a hotel vezetője. 

Győrben a Domus Peregrini Apartmanok is felkészülten várják a kerékpárosokat. Képünkön Matesz-Németh Mária, a hotel vezetője. Fotó: Csapó Balázs

Az éttermeknek, szállásadóknak, de még az egyes látványosságoknak is meghatározott feltételeknek kell megfelelniük, hogy kerékpárosbarát helynek nevezhessék magukat. Ilyen például a biztonságos kerékpártároló, az ingyenes információs csomag a térség kerékpárútjairól vagy az ingyenes vízvételi lehetőség. 

Győr, Mosonmagyaróvár és Pannonhalma térségében többnyire éttermek és szállásadók, valamint olyan látnivalók csatlakoztak már, mint a Pannonhalmi Főapátság. A Fertő-tájon szintén rengeteg étterem, panzió és világörökségi helyszín minősítette magát. 

A Fertő-táj szépségeivel és a Sopron könyéki kerékpárosbarát helyekkel egyaránt meg lehet ismerkedni az április 15-i, szezonindító ingyenes túrán. 

– Negyven kilométeres könnyed, közös kerékpározást tervezünk. Sopronból indulunk és Fertődön fejezzük be utunkat – mondta el Laposa Tibor, a Bringa Mánia Győr kerékpártúra- vezetője, aki Vissi Andrással, a Maketusz Sopron–Fertő térségi kerékpáros-koordinátorával közösen szervezi az eseményt.

– A győriekkel és a Győr környékiekkel közösen indulunk a városból. A GYSEV-vel már egyeztetünk arról, hogy kerékpárok szállítására alkalmas kocsikat biztosítsanak számunkra. A csapat másik felével Sopronban találkozunk. Átkerekezünk a városon, majd útnak indulunk, hogy sorra vegyük a Fertő-táj Világörökség ékköveit. Közben felkeresünk több kerékpárosbarát szolgáltatót, köztük Rábensteiner Viktor panzióját és kávézóját, aki a térségben elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. A cél, hogy ezzel is támogassuk azokat, akik külön figyelnek a kerékpárosokra. 

Laposa Tibor azt is hozzátette, hogy a bringások nagy örömére egyre több szolgáltató csat- lakozik a kezdeményezéshez. A rendszeresen kerékpározók pedig tudatosan keresik ezeket a helyeket. A túra ingyenes, bárki jelentkezhet rá név, életkor és elérhetőség megadásával a [email protected] e-mail-címen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában