Víz

2023.03.28. 19:15

Sikeres volt az idei Víz világnapi iskolai roadshow

A vizes szakma képviselői az idei évben ismét megrendezték a több éves hagyománnyal rendelkező iskolai roadshow-t.

kisalfold.hu

A Víz világnapi rendezvénysorozat keretében az Észak-dunántúli Igazgatóság a Győri SZC Hild József Építőipari Technikummal - és az egyik napon a Pannon-Víz ZRt.-vel kiegészülve-, látogatnak el 6 iskolába. A szakemberek előadásaikkal és szemléltető eszközeikkel játékos és kötetlen formában ismertették meg a vízzel kapcsolatos tevékenységek szépségeit, a víz jelentőségét több standon keresztül végigvezetve az iskolásokat.

A vízügyi igazgatóság állomásain a gyerekek találkozhatnak különböző vízhozammérési eszközökkel és módszerekkel, a csapadékmérés technikájával. Bemutatták az árvízvédekezés folyamatát, fontosságát, igazi homokzsákokkal próbálhatták ki az ideiglenes gátépítés technikáját. Továbbá beszéltek a klímaváltozás hatásáról is: aszályos időszak esetén milyen feladatokban vesz részt a vízügy, milyen létesítményeivel végzi a vízkormányzást. 

 

A Hild Iskola különböző demonstrációs eszközökkel, játékokkal mutatta be a víz és az építészet kapcsolatát:  vízhez kötődő fenntartható építészeti technikákat, megoldásokat modelleztek agyag segítségével, valamint digitális terepasztalon modellezték a terepviszonyokat, a természet körforgását, továbbá hűtőmágnest is lehetett egyénileg készíteni.

A Pannon-Víz terepasztal és makettek segítségével szemléltette a győri vízellátásban jelentős szerepet játszó víztornyokat. A gyerekek próbára tehették tudásukat is: kvíz, puzzle és tabletjáték során játékosan ismerkedhetnek a víz világával illetve csőösszerakó és egyéb ügyességi játékot is kipróbálhattak.

 

A programsorozat 2023.márcis 20-án a Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában indult, március 21-én a Vasary János Általános Iskola Jázmin utcai Tagintézményében folytatódott. Március 22-én a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola következett, március 23-án pedig a Győri Tulipános Általános Iskolába látogattak el a szakemberek, ahová a Pannon-Víz is csatlakozott. A kitelepülés a Péri Öveges József Általános Iskolában zárult. A programsorozat a mai napon a Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában ért véget, ahol – már csak előadással ugyan -, de jelen volt a Hild iskola és a vízügy.

Mindezek mellett az esztergomi gátőrházunk is fogadott kis vendégeket: március 21-én az esztegomi Babits Mihály Általános Iskola 4. évfolyama látogatott el a gátőrházhoz. A gyerekek megismerkedtek a gátőrök feladataival, az árvízvédelmi eszközökkel, majd a homokzsákok szakszerű rakását is kipróbálhatták. Másnap pedig helyi Zöld Óvoda három csoportja érkezett, akik műsorral készültek a víz körforgásáról. Ezt követően különböző ügyességi vetélkedők következtek, majd megismerkedhettek a Duna és ártere néhány kétéltűjével.

 

Az esemény minden évben több, mint 500, aprogramba benont új iskolást mozgat meg összesen, remélve, hogy minél több kisdiák egyre inkább fontosabbnak érzi majd, hogy tegyen a víz megóvásáért, mint ahogy az idei jelmondat is mondja: „Légy a változás és tedd jobbá a világot!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában