Otthon a pénzügyekben

2023.03.11. 08:57

Pénz7 a győri Baross-iskolában - egész héten interaktív feladatokkal várták a fiatalokat - fotók

A pénzügyek megkerülhetetlen részei a mindennapi életnek. A Pénz7 – Pénzügyi és Vállalkozói témahéten, kilenc iskola diákjai látogattak el a győri Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumba. Megkérdeztük a fiatalokat, mennyire értenek a pénzhez.

Dániel Viktória

Interaktív feladatokkal tanulták meg a diákok, hogy kell a pénzt kezelni.

Fotó: Rákóczy Ádám

Sok minden van, ami nem fér bele egy-egy hagyományos tanórába. A pénzügyi ismeretek megszerzése azonban rendkívül fontos már a fiatalok számára. A Baross Gábor Technikumban 

Fotós: Rákóczy Ádám

egész héten interaktív feladatokkal várták a fiatalokat. Nem csak Győrből, hanem Nyúlról, Sokorópátkáról és Eneséről is érkeztek.

– Nálunk nincsenek ilyen tárgyak, nagyon sok új dolgot tanultunk ma. Én úgy érzem, inkább csak kifolyik a pénz a kezemből és nem jól osztom be, így remélem, tudom majd hasznosítani a ma tanultakat – mondta el Dóri, a győri Kossuth Lajos Technikum és Kollégium tizenegyedikes tanulója.

A Baross Gábor Technikum pénzügyi bázisiskolaként 3 éve várja az iskolák jelentkezését, pénzügyi tudatosságot fejlesztő programjaira. A diákok kétféle tematikus programon vehetnek részt. Az egyik Money Tours, ahol az intézményben kell hat állomáson, kis csoportokban feladatokat teljesíteniük a tanulóknak, amivel virtuális pénzt gyűjthetnek. A másik pedig az élményóra, ahol szintén csoportokban dolgozva ismerkednek meg, az online tankolással, a költség és kiadástervezéssel és a pénzügyi intézményekkel. Ottjártunkkor épp a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola 6. A osztályos tanulói vettek részt az „órán”.

– Nagyon jó a program, a pénzügyek kezelésének minden részletét bemutatja. – mondta el Nagy Frida és Nagy Judit. – Azt a feladatot kaptuk, hogy tervezzünk meg egy háromnapos kirándulást, megadott keretből.

A két lány elmondta, hogy mindkettőjüknek van zsebpénze és volt már olyan, hogy spóroltak. Mindkettőjüknél egy-egy cipő volt az, amire nagyon vágytak és megegyeztek a szüleikkel, hogy a teljes ár egy részét megtakarításaikból fizetik.

Interaktív feladatokkal tanulták meg a diákok, hogy kell a pénzt kezelni. 
Fotós: Rákóczy Ádám

A Pénzügyi és Vállalkozói téma mellett az iskola egész évben várja az iskolás csoportokat.

– Általános iskola 7-8 osztályosainak, illetve középiskolásoknak szóló interaktív programokról van szó. A cél, a sikerélmény és a pénzügyi alapgondolatok elsajátítása – mondta el Horváth Linda igazgatóhelyettes. – Az internetnek hála sok fogalmat ismernek a gyerekek, ugyanakkor nehezen rendszerezik ezeket. Mi a különbség a betéti kártya és a hitelkártya között? Miért olcsóbban adom el a valutát beváltásnál, mit amennyiért venni lehet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkoznak olyan csoportfeladatok során, melyeket az élet ihletett.

Horváth Linda elmondta, a fiatalok nagyon változatosan állnak a pénzhez.

– A többség nehezen fogja meg a pénzt. A zsebpénzt könnyű elszórni, viszont a diákmunkával megkeresett forintokat már megfontoltabban költik. Ezért fontos, hogy megtanulják, hogy tudják tervezni a kiadásaikat. Ugyanakkor az informatikai eszközök terén nagyon otthonosan mozognak, néha még minket is meglepnek azzal, milyen gyorsan tudnak információkat vagy épp segédeszközöket megtalálni az online térben.

Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy egyre több tanuló dönt a pénzügyi pálya mellett.

– A saját jelentkezéseinket nézve is örömmel látjuk, hogy évről-évre egyre többen választanak minket, emellett a diákjaink egyre nagyobb százaléka tanul tovább ezen a területen. Ennek egyik oka lehet, hogy a térség gazdag vállalkozásokban, így a pénzügyi pálya egy biztos munkalehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában