Fókuszban a madarak

2023.02.25. 16:57

Birdo - Az év madárfotósa fotópályázat kiállítás Sopronban - galéria

Birdo – Az év madárfotósa: 364 pályázó, 3000 beküldött, 462 második fordulós felvétel és 29 díjnyertes, kiállított fotó. Ha a számokat nézzük így összegezhető a Magyarországon 2022-ben elindult egyedülálló fotópályázat, melynek a madarak a kizárólagos témája.

kisalfold.hu

A kizárólag a madarakra fókuszáló fotópályázat 29 díjazott alkotása látható a Liszt-központban. Fotó: Szalay Károly

A Birdo – Az év madárfotósa 2022 díjátadója tavaly november végén lezajlott, a nyertes fotókat egy albumban és egy kiállításon teszik közzé, amely most Sopronba érkezett. A Liszt-központban március 15-ig tekinthető meg.

- Az a közösség, amely felismeri és megérti a helyi madárvilágot, a madarak élőhelyéül szolgáló természet iránt is érzékenyebbé válik. A fotók ereje nemcsak a szépségükben rejlik, felhívják a figyelmet a problémákra is. Így tudjuk a természetfotókat a természet védelmének szolgálatába állítani - mondta Awad Abdel Halim Doris, aki S. Takács Zsuzsannával és Czeglédi Andorral a Birdo fotópályázat ötletgazdái, kiírói és megvalósítói. A természetvédelem mindhármuknak közös ügyük. Doris erdészeti szakterületen dolgozik, de ennél is nagyobb motiváló erő volt számára gyermekei természet iránti érdeklődése. Együtt jártak el a Tatai Vadlúd Sokadalom és a Száz Völgy családi programjaira, madárgyűrűzésekre, így szippantotta be őket ez a közösség.

A Birdo-t részben maguk, részben szponzorok által finanszírozzák. A tavalyi díjak mintegy kétmillió forint értéket tettek ki.

- Szerencsére sikerült olyan nagyobb cégeket, támogatókat találni, akik segítségével a pályázatot, a díjátadót, a díjnyertes fotókból készült albumot és a kiállítást is színvonalasan meg tudtuk rendezni - mondta az anyagiakról S. Takács Zsuzsanna. Hozzátette, sokan nem pénzzel, hanem ingyenes szolgáltatással segítik ügyüket. Kiemelte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, valamint a szakmai zsűri munkáját, akik grátisz végzik az értékelést.  

- Tavaly írtuk ki az első pályázatot, idén áprilisban fogjuk a másodikat. Évenkénti rendszerességgel szeretnénk jelentkezni - tette hozzá Czeglédi Andor. A nevezési díj nélküli, profi és amatőr fotósokat is megszólító versenyre tíz kategóriában lehet nevezni, mint például a Madarak viselkedése, a Madárportré, a Madart művészeti kategória, vagy a Nyitott műhely, ahová akár mobillal készült fotó is beküldhető. Fontos az Ifjúsági és a Dokumentum kategória, mert a fiatalokat is szeretnék elkötelezetté tenni, a Birdo extra pedig egy évente változó tematikájú kategória, amit a madárfotósok szavazatai alapján határoznak meg.

A kiírók büszkék rá, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett alkotók tervezték a Birdo-arculatot, a kategóriadíjasoknak járó díjtárgyat és az oklevelet.

A soproni kiállítást dr. Hadarics Tibor állatorvos, zoológus nyitotta meg, aki maga is sokat fotózik. Mint mondta, a természetfotózás különleges és izgalmas, mindig újat lát az ember. A természetben soha nem lehet kétszer ugyanúgy elkapni egy pillanatot. A madarak fotózása különösen nagy türelmet igényel, közel kell menni, lest kell építeni. Sok fotó olyan, mintha a pillanat műve lenne, pedig nagyon is megtervezettek és a legtöbb esetben hosszú napok, hetek, vagy hónapok kitartásának köszönhetően készülnek el.

Értékelés, díjak, fotók

A pályázat értékelését hét tagú zsűri végezte, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós volt. A második fordulóba összesen 462 fotó és 4 fotósorozat jutott be, a szakmai zsűri tagjai egymástól függetlenül pontozták a képeket, és az összesített pontszám adta ki a végeredményt. Kategóriánként 5 fotót díjaztak, az 1-3 helyezett mellett 2 magasra értékelt fotót. A Dokumentum fotósorozatban egy első díjat adtak ki. A pályázat emellett három összesített fődíjat adott ki. A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo Az év madárfotósa 2022 cím birtokosa az a pályázó lett, aki a legtöbb kategóriában helyezett pályaművet nyújtott be és összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. A Birdo Az év ifjú madárfotósa 2022 címet az érdemelte ki, akinek az Ifjúsági kategóriába benevezett portfoliójából legalább két fotó helyezést ért el, és ezek közül az egyik az első vagy második helyen végzett. A Birdo Az év madárfotója 2022 képet a legmagasabb pontszámú képekből a zsűrielnök és a fotópályázat kiírói választották ki.

A díjnyertes fotók a bird-o weboldalán tekinthetők meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában