„Örömmel tekintek vissza a múltra”

2023.02.23. 14:11

95 évesen is életvidám – Vilmos bácsi saját készítésű öltönyében fogadott minket otthonában Győrben – fotók

Csütörtökön ünnepelte 95. születésnapját a győri Babos Vilmos, akit Radnóti Ákos alpolgármester is felköszöntött otthonában. Vilmos bácsi annak idején szabóként dolgozott.

Ollári Gergely

Vilmos bácsi mosolya sokat mond.

Fotó: Huszar Gabor

  • A mai jeles alkalmon is saját készítésű öltönyében fogadta azokat, akik egészséget és még több szép esztendőt kívántak neki.
  • Vilmos bácsi ma is életvidám, beszélgetésünkben visszaemlékezett az elmúlt esztendőkre.
  • Megosztotta velünk szép és egyben szomorú emlékeit is.

Szép szakmát választott

– Négyen voltunk testvérek. Én vagyok a legidősebb közülünk, sajnos két öcsém már elhunyt, a kishúgom viszont még él. Ő Hollandiában lakik, és néha ellátogat hozzám, még annak ellenére is, hogy milyen messziről kell Győrbe utaznia. Az egész életemet végigdolgoztam, és egy nagyon szép szakmát választottam: szabó voltam – kezdte beszélgetésünket az ünnepelt.

Vilmos bácsi ahogy mondja, imádta a munkáját, a mai jeles alkalmon is saját készítésű öltönyében fogadta azokat, akik felköszöntötték. – Nagyon szerettem dolgozni. Gyönyörű ruhákat, zakókat készítettem a munkám során. Ma is azt viselem, amit a saját kezem munkája. Nincs is annál jobb, amikor elkészít valaki egy ruhadarabot, felteszi szépen a fogasra, ránéz, és elmondhatja: ezt ő készítette a saját kezével – folytatta.

Dunaszegről Győrbe

Babos Vilmos Dunaszegen nőtt fel, onnan költözött be Győrbe. Szüleit hamar elveszítette, még csak 14 éves volt, amikor édesanyja, és édesapja is meghalt hosszú betegség után. Nagy a család, egy-egy lánya, unokája van, három dédunokával. Megkérdeztük tőle azt is, mi volt az elmúlt 95 esztendő legszebb emléke, amire szívesen emlékezik vissza.

Hadifogság a Szovejetunióban

– Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor végre hazajöttem az egykori Szovjetunióból. Hadifogoly voltam két évig. Elvittek bennünket Németországba, majd aztán Szovjetunióba. A legszebb pillanat az volt, amikor végre két év után megpillanthattam szülőfalumat, Dunaszeget – mesélte könnyeivel küszködve az ünnepelt. Vilmos bácsi ma is életvidám, jól tartja magát. A COVID őt is megviselte, azóta nem nagyon megy ki az utcára. Azt mondja, a televízió viszont teljesen kikapcsolja.

– Gyakran nézek tévét, szerencsére sok csatorna van, és szinte bármilyen adás közül lehet választani. Érdekel minden, a sorozatok, de a sportműsorok is. Emellett gyakran előveszem a régi családi fényképalbumjaimat, és örömmel tekintek vissza a múltra – meséli Babos Vilmos.

Hozzátette: szegény családból származom, egész életünkben szegények voltunk. De szeretek pozitívan tekinteti az elmúlt 95 esztendőre, és rendkívül boldog vagyok, hogy a születésnapomon ennyien meglátogattak, felköszöntöttek, és jó egészséget kívántak nekem. Remélem, ha száz éves leszek, akkor újra találkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában