Rég nem láttuk

2023.01.26. 15:50

Már Nyúlról látható az üstökös

A nyúli amatőr csillagász, Szitkay Gábor küldte fotón a közelünkbe érkezett, várva-várt ZTF üstökös látható.

Gyurina Zsolt

A ZTE üstökös, melyet nyúlon örökített meg Szitkay Gábor.

Szitkay Gábor felvétele egy 212 másodperces expo, 560 mm-Cannon telével, 550D fényképezővel készült ISO 1600-as érzékenységen, kedd éjjel, Nyúlról fotózva. Mint elmondta, a híres égitest kis vadásztávcsővel már látható. A fotón balra felfelé a porcsóva, és abban egy hosszú szál, gáz ioncsóva figyelhető meg.

A C/2022 E3-jelű, (ZTF) üstököst utoljára a neandervölgyi ember látta. Egész januárban, illetve február elején észlelhet, bár egyelőre távcsőre van szükség a megfigyeléséhez. Ahogy azonban az üstökös egyre közelebb kerül a Földhöz, meglesz az esély arra, hogy szabad szemmel is láthatóvá váljék az esti égbolton. 

Az új égi tüneményt tavaly márciusban fedezték fel, miközben a Jupiter pályáján tartózkodott. A NASA szerint  február 2-án lesz a legközelebb a Földhöz, mintegy 42,5 millió kilométerre bolygónktól. A csillagászok szerint az égitest csak 50 ezer év alatt kerüli meg a Napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában