Jó hangulat is kell

2023.01.21. 20:17

Levélen 21 csapat versengett töpörtyűsütésben, ahol a zsírt is díjazták - XXL galéria

A jó hangulatú megmérettetésen jártunk, ahol az ízletes töpörtyűk mellett a helyi nyugdíjasklub jóvoltából illatos fánkot is kóstolhattunk. Fehér Attila főszervezésében hetedszerre versengtek, sokan a kezdetek óta jönnek.

Mészely Réka

A Keverő Nevelőké lett a vándorfakanál és a Levél töpörtyűsütőmestere címet is ők birtokolják.

Fotó: Kerekes István

A jó alapanyag, lassú sütés aranybarnára, tapasztalat, odafigyelés - többek között ezek az igazi töpörtyű készítésének titkai, s mint akik immár visszatérő vendégek a levéli töpörtyű sütő versenyen, hozzátesszük, kell a jó hangulat is. Nos egyikből sem volt hiány szombaton Levélen, ahol ezúttal huszonegy csapat próbálta ki magát a népszerű megmérettetésen.  A zsűri szerint egyre jobb "alkotások" születnek, ezúttal a helyi iskola tanárai vihették haza az első díjat. 

Több csapattal is kerestük a jó töpörtyű titkát, s bár mindenki másként fogalmazta meg, egy biztos, ahhoz kell a jó hangulat is.

– Az elmúlt években megtapasztaltam, mire kell odafigyelni a töpörtyű sütésekor. Az elején amennyi zsírszalonnát használunk, annak tizede legyen a víz, sokat kell mozgatni és ki kell nyomni, hogy ropogósabb legyen – osztotta meg velünk Kiss Béla levéli polgármester, aki idén először a K2 csapat tagjaként üst mellé állt. A faluvezető hozzátette, a töpörtyűsütő verseny az év első rendezvénye Levélen, mely megalapozza az esztendőt: "Számíthatunk egymásra, és nem csak amikor szórakozásról van szó."

A tavalyi győztes, a Majdnemjó csapat lett, Gyürü Zsolt szerint a tapasztalat, odafigyelés mellett az arányos, háromszor három centis alapanyagból lesz a jó töpörtyű, s fontos a megfelelő hőfok megválasztása is a sütésnél, hogy ne égjen le.

Közben a Serteperte csapatnál is javában kavargatják a zsírszalonát, saját vágású disznóból, mely előző nap még élt. Nagy Róbert, a csapat tagja az alapanyag jó minőségében, frissességében látja az egyik titkot.

Jáni Lajos, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre is immár hetedszerre nevezett, ahogy a levéli horgászegyesület tagjai is, s örömüket fejezték ki, hogy ilyen népszerű lett a rendezvény.

Domonkos Vincéné Eta, a helyi nyugdíjas egyesület elnöke kiemelte: ötödik éve várják friss fánkkal a résztvevőket.

A Szoboszlai Sándor, Niczki Krisztián és Kiss József Attila alkotta zsűri a legjobbnak a Keverő Nevelők csapat töpörtyűjét ítélte, így  idén a tanárok vihették haza a vándorfakanalat és a Levél töpörtyűsütőmestere címet is ők birtokolják, második a Töpördögök, harmadikak Molnárék lettek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában