Egy életre szól

2022.12.22. 09:25

Adventi varázslat – Nemzetközi hallgatók, akik Győrben, a Széchenyi István Egyetemen ismerték meg a karácsonyt 

A győri Széchenyi István Egyetem két nemzetközi tanulmányok szakos, Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjas hallgatója, a mongol Laura Khajmukhan és a kirgiz Azhar Aitnazarova a karácsonyi ünnepkörrel Magyarországra érkezve, a győri kampuszon ismerkedtek meg. Adventi előkészületeikről meséltek. 

Széchenyi-egyetem

Azhar Aitnazarovának és Laura Khajmukhannak újdonság volt a karácsony, de nagyon megszerették ezt az ünnepet. 

Forrás: SZE

Fotós: Majer Csaba József

A Széchenyi István Egyetemen mára mintegy ezer nemzetközi hallgató tanul, s köztük sokan a kampuszon hallanak először a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéről, s itt figyelhetik meg, hogyan töltik Magyarországon az emberek a karácsonyt.  

A másodéves, nemzetközi tanulmányok szakon tanuló Laura Khajmukhan Mongóliából érkezett Győrbe. Számára is újdonság volt ez az esemény, hiszen hazájában csak az újévet és a holdújévet szokás megtartani. Mint mondta, a hétnapos ünnep során tradicionális ételeket készítenek, és egy különleges formalitásnak hódolnak: az újévi rokonlátogatáskor a legidősebb hozzátartozójukkal kezdve keresik fel a családtagjaikat, így hódolva az újévi népszokásnak. Érdeklődésünkre elmondta: elvarázsolta a Magyarországon jellemző, ünnepkörrel járó izgalom, a készülődés, és hamar a karácsonyi szokások szerelmesévé vált. 

Amióta a Széchenyi-egyetemen tanul, Laura a karácsonyt elsősorban barátaival, szaktársaival ünnepli, elmondása szerint egészen egyszerűen: megajándékozzák egymást, és ünnepi vacsorát készítenek hagyományos karácsonyi ételekből, amit közösen elfogyasztanak egy meghitt légkörben folytatott beszélgetés kíséretében. Ilyenkor szobáját is a megfelelő dekorációkkal csinosítja ki, természetesen egy kisebb karácsonyfa sem hiányozhat a díszek sokaságából. 

„A magyar emberek nagyon komolyan veszik ezt az ünnepet, fontos számukra. Karácsonykor mindenki a családjával van, élvezi az együtt töltött időt” – foglalta össze tapasztalatait Laura, aki szerint a Győr belvárosában kialakított karácsonyi vásár is az esemény fontosságát jelzi. Hozzátette, hogy a jövőben mindenképp szeretné megtartani az itt megismert szokásokat, és a karácsonyt együtt ünnepelné a jövőben is barátaival. 

A Széchenyi-egyetem kirgiz hallgatója, Azhar Aitnazarova Laurához hasonlóan nem ünnepelte korábban a karácsonyt, Kirgizisztánban csak az újévi ünnepségekhez volt hozzászokva. Magyarországra érkezve ismerkedett meg a karácsonnyal, viszont csak ebben az évben nyílik alkalma teljes egészében átélni az ezt jellemző hangulatot, hiszen tavaly ebben az időszakban hazalátogatott. A győri karácsonyi vásár és a fényes díszek azonban kezdetektől fogva elvarázsolták. Mint mondta, szépnek tartja az adventi szokásokat is. 

A két hallgató Kirgizisztánból és Mongóliából érkezett a Széchenyi István Egyetemre. 
Fotós: Májer Csaba József / Forrás: SZE

„Egyszerűen csodálatos ilyenkor a belváros, a sok dekorációval együtt” – mesélte Azhar. Azt is elárulta, hogy barátaival szeretne ünnepelni idén, akár a belvárosban sétálva vagy otthon közösen megajándékozva egymást, forraltborozás kíséretében. 

A két nemzetközi hallgatót elmondásuk szerint a Széchenyi-egyetem közösségének befogadókészsége, nyitottsága is segítette abban, hogy megismerjék a helyi ünnepi szokásokat és a karácsonyt. Kiemelték, hogy számtalanszor kapnak meghívást magyar barátaiktól egy közös vacsorára, így könnyebben megismerkedhetnek az itteni kultúrával és a többi magyar hagyománnyal. Ezek a programok nemcsak életre szóló emlékeket nyújtanak, de az itt töltött időt, az egyetemi tapasztalataikat is kellemesebbé teszik – mondták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában