Motorfűrésszel versenyeznek

2022.11.13. 21:17

A soproni Rothosok mehetnek az erdészeti EB-re

Ismét a soproni Roth-iskola diákjai képviselik Magyarországot a jövő júniusban Norvégiában megrendezendő Ifjúsági Erdész Európa-bajnokságon. A hazai megmérettetésen az első és a második helyet is a soproniak szerezték meg.

Bódvai Ildikó

A Roth-iskola két csapata: Zombó Gergely felkészítő tanár, Varga Ruben, Farkas Gergő, Varga Patrik Márió, Fódi Mátyás Dominik, Selyem Péter, Szalay Dávid és Zergi Attila felkészítő tanár.

Forrás: Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola

A Piliscsabán megrendezett Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékversenyt az erdészeti iskolák tanulói részére hirdetik meg a fakitermelés motorfűrészes technológiájából. 

– A verseny egyben az Erdésztanulók Európa-bajnoksága nemzetközi versenyének válogatója is. Célja a szakmaszeretet növelése, az erdésztanulók tehetségének ösztönzése és a versenyszellem fejlesztése – mondta Sztojkáné Bodor Ildikó, a Roth-iskola igazgatója. 

Vannak írásbeli és szóbeli feladatok, a gyakorlati részt pedig egyetlen, a sorozatgyártásban használatos módon felszerelt motorfűrésszel hajtják végre a tanulók. A verseny szerelésből (lánccsere), kombinált darabolásból, lánckímélő darabolásból, fadöntésből és gallyazásból állt. Csapatban és egyéniben is értékelik a diákokat. A megmérettetésben egy iskola három versenyzőjének az öt számban elért eredményeiből alakul ki a végső pontszám. Emellett van egyéni összetett, valamint számonkénti egyéni verseny is. 
Az elért eredmények a versenyzők szakmai tudását, ügyességét tükrözik. A jó teljesítménnyel, például rövidebb idővel, nagyobb pontossággal lehet pontokat gyűjteni. A rossz munkavégzésért büntetőpont jár, amiket levonnak az eredményből. Ilyen a biztonsági előírások megszegése vagy a faanyag sérülése. 

A rothos diákok évek óta az élen végeznek, idén csapatversenyben az első és a második helyezést is megszerezték. Az I. helyezett csapat tagjai: Szalay Dávid (12. A), Fódi Mátyás Dominik (13. A) és Farkas Gergő (12. A). A II. helyezett csapatot Varga Ruben (13. A), Selyem Péter (13. B) és Varga Patrik Márió (13. B) alkották. 
Egyéniben első helyezett lett Fódi Mátyás Dominik, harmadik pedig Szalay Dávid. A kategóriánkénti egyéni verseny legjobbjai: lánckímélő darabolásban Szalay Dávid, döntésben Fódi Mátyás Dominik, kombinált darabolásban Szalay Dávid, szerelésben pedig Selyem Péter. A fiúk felkészítő tanárai Zergi Attila, Zombó Gergely és Kulcsár Pál gyakorlati oktatók voltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában