Az öröm útja

2022.08.04. 18:53

Misztériumjátékot mutat be Fertőszéplakon 70 lelkes amatőr - Fotók

Az öröm útja misztériumjátékot mutatja be a fertőszéplaki sportpályán hetven helyi és környékbeli amatőr színjátszó, akik idén is lelkesen készültek az előadásokra. A minden nyáron összeálló, s némileg változó társulat a próbák során igazi közösséggé formálódott.

Bódvai Ildikó

A jól összeszokott szereplőgárda a felkészülés során maga is részesévé válik a misztériumnak. Fotó: Szalay Károly

Immár hagyomány, hogy 2016 óta minden évben bemutatják Az öröm útja című, a feltámadt Jézusról szóló zenés misztériumjátékot Fertőszéplakon. A nyaranta színpadra vitt darab évről évre fejlődik, és idén is mély lelki élményt nyújt mindazoknak, akik nyitott szívvel nézik és hallgatják. Nem biztos, hogy mindig minden hang pontosan a helyén szólal meg, és hogy az amatőr szereplőknek betű szerint jut eszükbe a szöveg, de az biztos, hogy őszintén és szeretettel működnek közre a húsvéttól pünkösdig tartó 50 nap eseményeinek megelevenítésében. Az előadások augusztus 4-én és 5-én, csütörtökön és pénteken este kilenc órakor kezdődnek a sportpályán lévő rendezvénysátorban. 

– Több mint 2000 éves történet elevenedik meg a szemek előtt. Egy különleges, zenés misztériumjáték, mely nem csupán hetven fertőszéplaki és környékbeli ember összefogásának eredménye, de egyben hitvallás is. A misztériumjáték megszülető gondolatát Fertőszéplak gazdag szakrális öröksége is erősítette bennünk. Előadásunk egyik legnagyobb értéke, s egyben a leg­esendőbb része is az, hogy minden szereplő amatőr – mondta a kedd esti próbára készülve Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere, aki természetesen maga is részese a közösségi produkciónak, az egyik apostolt alakítja. Hozzátette, hálás minden szereplőnek és közreműködőnek a kitartásáért, a szorgalmáért és a lelkesedéséért.

A darab kapcsán azt kell tudni, hogy Az öröm útja címmel 1968-ban jelent meg Louis Evely belga pap könyve. Ebben arról írt, hogy a keresztúti ájtatossághoz hasonlóan a húsvét és pünkösd közötti időszakban is elmélkedhetnénk azokon az eseményeken, melyek a feltámadás után történtek Jézussal, az apostolokkal és az első tanítványokkal. 

Az ájtatosság a 2000-es jubileumi szentévben terjedt el széles körben, amikor II. János Pál pápa összeállította és kihirdette azt az örömutat, amely a kereszt­­út hagyományait követve tizennégy stációt tartalmaz. A tizenegy jelenetből álló zenés misztériumjátékunk is e tizennégy állomásra épül. A sírt őrző katonák beszélgetésétől Jézus feltámadásán és megjelenésein keresztül egészen pünkösdig lehetünk tanúi az eseményeknek. 

A darab rendezője és forgatókönyvírója dr. Kovács András, a soproni Szent Orsolya-iskola igazgatója. Zeneszerzője a budapesti Pipó József, akinek munkája az ifjúsági beatmisék és musicalek hangulatát idézi. Szomorú aktualitást ad az idei előadásnak a közvetlen közelünkben zajló háború, ezért a darab szerzői, szereplői és közreműködői kifejezik szolidaritásukat a szenvedőkkel és hitet tesznek a békesség mellett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában