Bosszantó eset

2022.07.27. 06:52

Irigység? Elszámolnivaló? - Vasat „harapott” a földön a kombájn Kapuváron

Betonvasakkal tűzködték meg a kapuvári Kiss-M. család gabonaföldjét, amelyek aratáskor megrongálták a kombájnjukat. A gazdák szerint a rosszindulat próbált elbánni velük. Nem vádaskodnak, de nagyjából sejtik, mi állhat a háttérben.

Cs. Kovács Attila

Kiss-Mihály Imre és Kiss-Mihály Győző úgy gondolják, ha valakinek elszámolnivalója van velük, keresse meg őket, úgy rendezzék el. Fotó: Cs. Kovács Attila

Bosszantó eset zavarta meg a napokban a kapuvári Kiss-M. család gazdaságában a betakarítást. Árpaföldjükön vasat „harapott” a kombájn. A gazdák úgy vélik, valaki szándékosan helyezte ki az akadályokat a gép elé és rosszakarat, illetve irigység áll a háttérben. 

Ha valaki úgy érzi, elszámolnivalója van velünk, álljon elénk és korrektül lerendezzük a vitás kérdést. Nem igazi gazda az, aki ilyenre képes

– fogalmazta meg véleményét tömören a család korelnöke, Kiss-M. Vencel, aki unokaöccseivel közösen gazdálkodik Kapuváron és környékén. Ilyen esettel eddig még nem találkoztak. Kiss-Mihály Győző mesélte el a részleteket a Kisalföldnek. 

Kiss-Mihály Imre és Kiss-Mihály Győző úgy gondolják, ha valakinek elszámolnivalója van velük, keresse meg őket, úgy rendezzék el. Fotó: Cs. Kovács Attila

– Egy bérelt táblán arattuk az őszi árpát, amikor a vasat érzékelte a kombájn. Csodálkoztunk, hogy mit keres a gabonában egy jó félméteres, tízes betonvas, de ekkor még nem gondoltunk rosszra. Hívtuk a nagybátyánkat, hogy hozzon új késeket, megtörtént a csere és folytattuk a munkát. Nem sokkal később megismétlődött a dolog, na, ekkor már gyanakodtunk. Újabb szerelés, késcsere, mentünk tovább, de úgy, hogy egyikünk a kombájn előtt sétált. Hiába, még így sem vettük észre a gondosan letűzött vasakat. Még kétszer kényszerültünk megállásra. Bosszantó volt az egész, hiszen amivel normális esetben egy óra alatt végeztünk volna, most fél napig tartott – mondta Kiss-Mihály Győző. 

Testvére, Kiss-Mihály Imre hozzátette: az emberek között lehetnek vitás kérdések, amiket korrekt módon kell elrendezni. 

„Ez az eljárás azonban a magyar paraszttól igencsak messze van. Hiszen egy gazdatársnak szándékosan kárt okoztak, amire nem lehet észszerű magyarázatot adni” – jegyezte meg. 

Vasat aratott a Kiss-M. család kombájnja a gazdák árpatáblájában. Valaki ugyanis betonvasakat tűzött le a földjükbe. A kapuvári termelők arra gondolnak, hogy rosszindulat áll a háttérben, de nem értik, miért volt erre szükség. „Ha elszámolnivaló van velünk, jöjjön és rendezzük korrektül a dolgokat” – mondják. Kiss-M. Vencelék értetlenül állnak a történtek előtt. Azt mondják, igazi gazda ilyenre nem képes. Fotó: Cs. Kovács Attila

Bár a kapuvári gazdák nyugodtan beszéltek a történtekről, azért bántja és felháborítja őket a rongálás. Kiss-M. Vencel kifejtette: nem az okozott anyagi kár miatt bosszankodnak. 

„Kellemetlen helyzetbe hozott bennünket, akárki volt. Túltettük magunkat rajta, de el azért nem felejtjük és előbb-utóbb az is kiderül, ki volt képes rá. És akkor nem leszek hálátlan” – hangsúlyozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában