Régi értékek modern köntösben

2022.06.07. 15:26

Közösséget épít a Mediawave - a harmadik állomás Ravazd volt - galéria

Fesztivál és nézők helyett emberek és értékek. Immár egy évtizede ez a Mediawave mottója. A cél visszahozni azokat a közösségi élményeket, amelyek a régi falusi közösségeket jellemezték, de egy kicsit a modern időkhöz igazítva.

Dániel Viktória

A Mediawave-en fontos, hogy mindenki, aki érkezik, tegyen le valamit a közösségi asztalra és mutassa is be azt. Fotó: Huszár Gábor

Idén négy helyszínre érkezik a Mediawave, amelynek harmadik állomása Ravazd volt. – Egy nagy helyett inkább sok kisebb helyszínt szeretnénk. 150–200 fő az a résztvevőszám, ahol az emberek még köszönnek egymásnak, van lehetőség ismerkedni.

Ha ennél többen vannak, akkor inkább a programokra érkeznek az emberek és kevesebb személyes kapcsolat alakul ki – mondta el Hartyándi Jenő, a rendezvény alapítója. – Aki ide érkezik, azt láthatja, hogy kisebb csoportok beszélgetnek egymással, mintha ezer éve ismernék egymást. Ez elsőre meglepő lehet, főleg, ha valaki egy fesztiválra számít.

Hartyándi Jenő elmondta, az a fontos, hogy mindenki, aki érkezik, tegyen le valamit a közösségi asztalra és mutassa is be azt. Ez lehet egy családi recept alapján készült étel, a nagypapa bora vagy épp egy saját vers. Ezekből alakulnak ki aztán a beszélgetések. – Filmes-, fotós- és kézműves- műhelyek érkeznek.

Valaki felajánlja, hogy hastáncfoglalkozást tart. Csallóközből érkezett egy házaspár, a feleség illatműhelyt hozott, a férje pedig a kedvenc bakelitlemez-válogatásaiból csinált rövidebb összeállításokat. Ez egy régi-új forma. Régi, mivel a kalákák és batyus bálok hangulatát idézi meg, és új, mivel mindezt egy kicsit a mai igényekhez formálja. Hartyándi Jenő kiemelte, hogy a mai világban a hagyományos közösségek többsége felbomlott, pedig nagy rá az igény.

– Ha valaki megérti ennek a működését és talál olyan részt ami érdekli, akkor be tud csatlakozni. Ennek a műfajnak az a szépsége, hogy kiszámíthatatlan. Néha annál is jobban működnek dolgok, mint amire számítunk, máskor változtatni, újratervezni kell. – Az első nap briliáns volt nagyon jó hangulattal, a második napon az eső sokakat megijesztett, mi is fedett helyre kényszerültünk. De ennek is megvolt az előnye, hiszen egy kisebb helyen olyanok is egymás mellé kerültek és szóba elegyedtek, akik egyébként nem biztos, hogy találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában