Hagyományos ízek

2022.05.30. 15:26

Rábaköz hagyományos ízeit kóstolhatták Kapuváron - Fotók

Hagyományos rábaközi ízeket vonultattak fel szombaton a kapuvári gasztrofesztiválon. A rendezvény célja a térség régi, elfeledett ételeinek megőrzése, bemutatása.

Cs. Kovács Attila

Gasztrofesztiválon mutatták be a Rábaköz hagyományos ételeit a hétvégén Kapuváron. Az Íz­­vadÁszok Gasztronómiai Egyesület szervezte a megmozdulást, amely része volt egy pályázat által támogatott programsorozatnak. Korábban a magyaros ízeket vonultatták fel, most a térség jellegzetességeit főzték és sütötték a csapatok. A következő rendezvényen különböző nemzetek „kóstoltatnak”. 

Tizennégy csapat 

A fesztivál célja az volt, hogy a Rábaköz gasztronómiai hagyományait, értékeit felelevenítsék, és esetleg már feledésbe merülő ételeket is készítsenek. Tizennégy főzőcsapat vállalta, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. A nap rábaközi parasztreggelivel kezdődött: szalonnát, tojást, kolbászt, hagymát tálaltak a vendé­geknek. 

Receptkutatás 

– Azt tapasztaltam, hogy valamennyi főzőcsoport ragaszkodott a régi ételekhez, többen kutattak is a hagyományos receptek után. Külön öröm, hogy a Rábaközön kívülről is érkeztek barátaink, azaz térségünk ízeit nem csak itt ismerik – mondta a Kisalföldnek az esemény főszervezője, az ÍzvadÁszok vezetője, Magyar László. – Készültek gombócok például kölesből, de asztalra került a rábaközi húsgombóc­leves is. Természetesen szerepelt a sorban a böllérmáj és a kapuvári bicskás pecsenye is. Az ÍzvadÁszok Hanság széli babgulyással kínálta az érdeklődőket, és rábaközi vegyes pörkölt is készült. 

Csíkhal káposztával 

– Egy szintén régi, ma már tulajdonképpen nem készíthető ételt is próbáltunk utánozni. Annak idején külön foglalkozás volt a csíkász, akik a Hanságban a csíkhalat fogták. Savanyú káposztával készítették el őseink, csodálatos volt. Másféle halból, de igyekeztünk ragaszkodni a régi recepthez. 
Magyar László hozzátette: következő rendezvényükön, a kapuvári búcsúkor nemzetközi ízeket hoznak a városba. Még a szír konyha sajátosságait is megismerheti a közönség. 

Fesztiváldíjak

Arany minősítést kapott és elnyerte a Rábaközi Ízek Virtuóza címet a Vitnyédi Zsiványok csapata. Szintén arany minősítést kapott és mellé Kapuvár Város Különdíját a győrújbaráti Baráti Hagyományőrző Egyesület. Arany minősítéssel ismerték el a Sógorok, a Berni és a csajok, a Himodi Bicskások, a Szofi főzős vlogja és a szárföldi Kemence barátok csapat ízeit. Ezüst minősítés ért el a Gosztola család, a vitnyédi Ferencz Ízek, a Kapuvári Fakanál és a Két pej ló csapat. Különdíjas lett még a Két pej ló, a Fakanál, a Berni és a csajok, illetve a Szofi főzős vlogja. A díjakat Hámori György kapuvári polgár­mester adta át. 
 

Magyar Lászlónak (balra) dr. Szabó Antal, a győrújbaráti hagyományőrzők vezetője mutatta meg, hogy szerintük milyen a rábaközi húsgombócleves alapja. 
Fotó: Cs. K. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában