Legyen mindenkinek malaca!

2021.12.31. 11:48

Rábaközi népszokások - Kerüljön gatya a párna alá, az asztalra disznóhús, mák és fánk szilveszter éjjelén

A szilveszter és az újév napja tele volt régen bőséget, szerencsét hozó szokásokkal, amik valamilyen formában még ma is élnek, de eredetük lassan feledésbe merül. Balázs Lívia néprajzkutató segítségével ezeket idézzük fel.

Barki Andrea

Balázs Lívia néprajzkutató a hagyományokhoz hűen már előkészítette a lencsét.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Eljött az év utolsó napja. Búcsúzunk az óévtől, szeretnénk, ha a baj, a rossz itt maradna és az új év szebb, boldogabb lenne. Balázs Lívia néprajzkutató helyi, többnyire saját gyűjtésű információkat oszt meg velünk. 

 

– Bágyogszováton úgy biztosították a falunak a szerencsét, hogy az év utolsó estéjén minden legény egy ludat fogott a hóna alá. Vigyázva körbejárta vele a falut, nehogy elszaladjon a lúd, mert az elviszi a szerencsét – idézte fel Balázs Lívia a kevésbé ismert szokást. 
 

A néprajzkutató arról is mesélt, hogy régen este hálaadásra ment az egész család. Amikor hazaindultak a templomból, az utca végén már ott álltak a kanászok. Ostorral csattogtattak, kürtöltek, kolompoltak. Óriási zajt csaptak, hogy elűzzék a gonoszt. A falubeliek, mint karácsonykor, most is pénzt vagy ennivalót vittek nekik, ezzel díjazták az egész évi munkájukat. Sötétedés után a bakter körbejárta a falut, nehogy valami baj legyen, s köszöntött az ablakok alatt. 
 

Vigyáztak a hajszálakra 
 

„Éjfél után ütött egyet, hagyjuk el a bűneinket, az Úr várja térésünket, boldog új esztendőt!” – énekelte Rábapordányban, ezután pénzt vagy ételt nyújtottak ki neki. Szilveszter napján a fésűben ragadt hajat nem szabadott eldobni. Azt mondták, hogy aki kidobja, az megkopaszodik, ezért nagyon vigyáztak a hajszálakra, azonnal tűzbe dobták. Az állattartó gazdák éjfélkor az istállóban az állataikat a másik oldalukra fordították, hogy az új évben elkerülje őket a „dögvész”, a betegség. 
 

– Hálaadás után a lányok ólmot öntöttek vagy gombócot főztek, hogy megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Úgy hitték, amilyen formájú a vízbe öntött, felolvasztott ólom, olyan mesterségű lesz a jövendőbelijük. A gombócba pedig neveket tettek, és amilyen név először felugrott a gombócok kifőzésekor, olyan nevű jövendőbelit vártak. Volt, ahol készítettek szerencsepogácsát. Ott egyetlen pogácsába tettek pénzt. Akié lett a pogácsa, az egész évben szerencsés volt. Ha az esti bálon mégsem sikerült kideríteni, ki fog kérőként jelentkezni, a lányok hazamenve gyorsan lefeküdtek és egy férfinadrágot tettek a vánkosuk alá. Azt tartották a Rábaközben, hogy ha férfigatya van a párnájuk alatt, megálmodják a jövendőbelijüket – idézte fel a néprajzkutató. 
 

Szilveszter megy szép idővel... 
 

Időjárásjóslások is fűződnek ezekhez a napokhoz, amelyekkel a következő évre jósoltak. – Szilveszter megy szép idővel, bőséget várj a termésben! Azt is mondták: Szilveszter nyugszik széllel, új év derűvel kel fel. Az új évre is születtek jóslások: Ha új év napja világos, termésed nem lesz hiányos. Amilyen az újév napja, olyan az egész év – sorolta Balázs Lívia az időjárásra vonatkozó megfigyeléseket, aki elmondta, ilyen időjárásjóslásokból még számtalant tartalmaz majd a Lanczendorfer Zsuzsával készülő új, közös könyvük. 


A gazdagodás titka 

 

Természetesen az elfogyasztott ételeknek is az egész évre vonatkozó hatást tulajdonítottak. 
 

– A disznó szerencsehozó állat. Napjainkban is kedvelt szokás az éjféli malacpecsenye fogyasztása, de újév napján is disznóhúst kell enni, mert az kitúrja a szerencsét. Érdekes, hogy az ország több részén halat esznek újévkor a sok pikkely miatt, ami a fémpénzt szimbolizálja. A Rábaközben ez nem jellemző, azt szokták mondani, hogy elúszik vele a szerencse. Kedvelték viszont a mákos tésztát, hiszen úgy hitték, annyi pénz lesz a háznál, mint amennyi mák van a tésztán, de a lencsét is minden formában lehetett enni. Amikor megfőzik, érme formájú, de még a színe is olyan, mint az aprópénz – árulta el a gazdagodás titkát a néprajzkutató, aki egy kuriózumról is beszámolt: 

– A Rábaközben nagy divatja volt a fánk sütésének. A farsangi szalagos fánkként ismert és farsangkor fogyasztott édességet azért sütötték és ették az év végén is, hogy beguruljon a házba a szerencse. 
 

Szóval együnk mákot, lencsét, malacot, fánkot, hogy gazdagabb legyen az új évünk! Lányok, ti pedig ne felejtsétek, mit kell rejteni a párna alá! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában