401,834 millió forintot kaptak a megyei civilek

2021.10.07. 08:31

1% felajánlások Győr-Moson-Sopron megyében: a mentők és állatvédelem az élen – Mutatjuk a Top10-es listát

Kiderült, melyik civil szervezetek a legnépszerűbbek az 1%-ot felajánlók körében. Továbbra is az állatvédő és a kórházakat, mentőket támogató szervezetek a legközkedveltebbek a megyében.

kisalfold.hu

Idén is a legnagyobb felajánlást az Emberek az Állatokért Alapítvány kapta. A menhelyen folyamatos a telt ház. Felvételünkön Hegyiné Finszter Szilvia, a Győri Állatmenhely Vezetője.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A közelmúltban hozta nyilvánosságra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy kik és milyen összegben részesültek az adó 1%-ának felajánlásaiból. A Nemzeti Tehetség Program mellett idén több mint 28 ezer civil szervezet és 136 egyház részesült a személyi jövedelemadó egy százalékából. A civil szervezetekhez összesen 1 millió 660 ezer magánszemélytől 10,5 milliárd forint érkezett. Az egyházak összesen 8,9 milliárd forint támogatásban részesültek 1,5 millió nyilatkozó jóvoltából. A legtöbb adományt a Magyar Katolikus Egyház kapta – derül ki a NAV adataiból.

1541 alapítvány részesült a támogatásokból

Győr-Moson-Sopron megyében a tíz legnépszerűbb civil szervezet – egy kivétellel – az egészségügyet vagy az állatvédelmet segíti.

Megyénkben 1541 civil szervezet részére 64.591 magánszemély ajánlotta fel adója egy százalékát. Összesen 401 millió 834 ezer forint jutott el így a szervezetekhez. A legkisebb összeg 1277, a legnagyobb 38.353.962 forint volt. Ez utóbbit az idén – mint ahogy az elmúlt években mindig – első helyen végző győri Emberek az Állatokért Alapítvány részére ajánlották fel.

évről évre növekszik a felajánlás

A felajánlások évről évre növekvő tendenciát mutatnak. Ebben az évben ugyan kisebb összegű támogatásban részesültek, mint tavaly, de a Covid miatt számítottak is erre – tudtuk meg Nagy Pétertől, a Győri Állatmenhely vezetőjétől, aki az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja.

– Azt hiszem, nem véletlen, hogy jó ideje mi vezetjük a megyei listát, hiszen az egyik legrégebbi és az egyik legátláthatóbban dolgozó civil szervezet vagyunk. Az adó 1%-ból érkezett felajánlások a kiadásaink mintegy 70–75 százalékát fedezik, a többit pedig egyéb adományok és támogatások biztosítják, valamint pályázatok útján jutunk forrásokhoz – mondta. Ebből fejlesztik, korszerűsítik a menhelyet, fedezik az állatok orvosi ellátását, ivartalanítását. – Az utóbbi nehéz években megnövekedett annak a tevékenységünknek is a jelentősége, hogy rászoruló állatbarátokat segítünk állatgyógyászati termékekkel, tápokkal – mondta Nagy Péter.

Kényelem és tudás az adományokból

A Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány idén mintegy 5,3 millió forinthoz jutott az egyszázalékos felajánlásokból.

– Az egy százalékból befolyt összeget és más felajánlásokat is a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója, Farkas Andrea útmutatásai szerint használjuk fel az ápolási feltételek javítására és a kórtermek korszerűsítésére. Ilyen például, hogy az ablakokra hővédő rolókat szereltettünk fel, új és korszerű matracokat és ágyneműket vásárolunk. Ezek nem nagy összegű beszerzések, mégis sokat jelentenek a betegek számára a kórházban tartózkodás idején – mondta el a Kisalföldnek Komornoki László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki mindenkinek megköszönte a felajánlást.

A Kapuvári Mentők Egyesülete 9,1 millió forintot meghaladó összeget gyűjtött az adó egy százalék felajánlásokból, amiből defibrillátor készülékek kihelyezését tervezik több településen, illetve ahol igényt tartanak rá, ott megtanítják a gép használatát is. Ezenfelül érdekes és hasznos előadásokat rendeznek, valamint szervezés alatt van egy kapuvári egészségnap is, amit a közeljövőben terveznek megrendezni.

A Menedék Állatvédő Alapítvány Mosonmagyaróvár az adó egy százalékából befolyt összeget, ami idén több mint 5,2 millió forint, főként állatorvosi költségekre, ivartalanításra fordítja. Légrádi Annamari, az alapítvány önkéntese szerint nemcsak a gondozott állatokra költenek, hanem igyekeznek a hozzájuk forduló rászorulókat is segíteni egy-egy költségesebb műtétnél. Ugyanakkor speciális igényű állatok tápszerét, gyógyszereket is szoktak ebből a keretből vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában