Átadja a stafétát

2021.09.07. 13:26

Negyed évszázada dolgozik Fördős Györgyné Márta látássérült sorstársaiért Mosonmagyaróváron

1976 szeptemberében alakult meg a Vakok és Gyengénlátók Mosonmagyaróvár Kistérségi Csoportja. Az elmúlt 45 évet a soproni, győri és csornai vendégekkel együtt Halásziban ünnepelték meg a napokban.

Mészely Réka

A szép ünnepre összegyűltek köszöntötték a sorstársaiért negyed évszázada tevékenykedő Fördős Györgyné Mártát is és felidézték az elmúlt 45 év emlékeit, tapasztalatait.

Tartották a kapcsolatot

– 1976. szeptember 25-én alakult meg a Vakok és Gyengénlátók Mosonmagyaróvár Kistérségi Csoportja, melynek vezetését 1996-ban vettem át száz taggal. Ez akkoriban nagy létszámnak számított. Összejöveteleinknek kezdetben a Flesch-központ adott otthont, majd a Fehér Ló Közösségi Ház. A pandémia ideje alatt összejöveteleink szüneteltek, mint minden más, de igyekeztünk egymással a kapcsolatot tartani – hangsúlyozta érdeklődésünkre Fördős Györgyné Márta.

Az ünnepelteket Dömötör Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete elnöke és Cselovszki Katalin a mosonmagyaróvári Lions klub nevében köszöntötte.

Meghallgatták egymást

– Ez a találkozó nemcsak az ünnepről szólt, hanem arról is, hogy meghallgassuk egymást, hogy bemutatkozzunk egymásnak – fűzte hozzá a mosonmagyaróvári csoportvezető.

Büszkén meséli, hogy a megyében először a mosonmagyaróvári csoportnak lett beszélő számítógépe, mely jelenleg a Huszár Gál Városi Könyvtárban található. Ugyanakkor egy tandemkerékpárral is rendelkeznek, amivel látó és nem látó együtt kerekezhet.

Hogy mivel is telt az elmúlt negyvenöt esztendő, azt Patonai Tímea önkéntes olvasta fel, aki több gyengénlátót is segít munkájával a Máltai Szeretetszolgálat színeiben. Érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy a járvány idején is támogatta az érintetteket a bevásárlástól a fürdetésig, egyáltalán, hogy boldogulni tudjanak.

Fördős Györgyné Márta a stafétabot átadására készül: utódja dr. Lengyel Júlia lenne, aki már most is sokat segít neki az adminisztratív munkákban.

Még sokan titkolják, nem kérnek segítséget

– Fontos számunkra, hogy ajtót nyissunk a sorstársainknak. Ott legyünk egymásnak, támogassuk egymást – emelte még ki Fördős Györgyné Márta, akinek az a tapasztalata, hogy egyre több manapság a látássérült, viszont sokan titkolják, nem kérnek segítséget. A közösségi programokba is nehezebb őket bevonni.

– Különféle tanfolyamok is segítik mindennapjainkat: hogyan használjuk a fehér botot, hogyan főzzünk, hogyan kezeljük az okostelefont. Ezek többsége azonban csak Győrben érhető el – jegyezte még meg a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában