Esély az új életre

2021.08.25. 07:15

Egy elítélt mondja el, hogy hogyan lett szobafestő a győri börtönben – Videó

A győri börtönben tanult szobafestőnek Oláh Péter Imre, aki lapunknak mesélt motivációjáról, szabadulása utáni terveiről.

Sperling Krisztina

Oláh Péter Imre hatéves szabadságvesztését tölti a győri büntetés-végrehajtási intézetben. Ha minden jól alakul, akkor is legkorábban valamivel több mint két év múlva szabadulhat. Azzal, hogy szakmát szerzett, bizakodva tervezi a jövőt.

– Miskolcon mélyszegénységben nőttem fel. Győrbe is már azért jöttem dolgozni, hogy kitűnjek azok közül az emberek közül. Úgy gondolom, nagy lehetőség nekem, hogy szobafestő lehetek.

4000 fogvatartott tanul

A büntetés-végrehajtás egyik fő feladata, hogy segítse a fogvatartottak sikeres visszailleszkedését a társadalomba. Ebben kiemelt szerepe van a munkának és az oktatásnak. Egy átlagos évben már több mint 4000 fogvatartott tanul a rácsok mögött. Győr-Moson-Sopron megyében a közelmúltban 122 elítélt szerzett szakmát – tudtuk meg Pesti Ferenc ezredestől, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság EFOP Projektiroda vezetőjétől.

A szakmaképzés 2018 novemberében kezdődött meg és az elmúlt 3 évben összesen 111 képzésen 1723 fő fogvatartott szerzett képzettséget az ország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

Győr-Moson-Sopron megyében a közelmúltban lezárult képzéssorozatban 122-en szereztek szakmát.

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben bevontelektródás kézi ívhegesztő, építő- és anyagmozgató gép kezelője, kerti járdakövező, festő, mázoló, tapétázó, asztalosipari szerelő, burkoló szakképzéseken összesen 107-en kaptak bizonyítványt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézetben két szobafestő képzés volt, amit összesen 15-en végeztek el.

Európai uniós forrásból 2016 októberében indult a „Fogvatartottak reintegrációja” kiemelt projekt, valamint a hozzá kapcsolódó, Belügyminisztérium által támogatott „Fogvatartotti reintegrációs program”. Ezek egyik kiemelt eleme, hogy a fogvatartottak olyan piacképes szakmát tanuljanak, melyhez lehetőség szerint szakmai gyakorlatot már a börtönben töltött idejük alatt szerezhetnek és azt követően is hasznosítani tudnak. Ezzel is növekednek az esélyeik, hogy szabadulásukat követően munkába állhassanak – mondta Pesti Ferenc.

Munkavégzésre törvény kötelezi az elítélteket. Ők végzik a börtönök fenntartásával, felújításával, karbantartásával járó munkákat, de ugyancsak fogvatartottak dolgoznak a mosodákban és a konyhákban is. Termelő, mezőgazdasági és ipari tevékenységet is folytatnak a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál, amelyeket kifejezetten arra hoztak létre, hogy munkát biztosítsanak a fogvatartottaknak. Az oktatás és munka mellett hasznos foglalkozások és tréningek is segítik a fogvatartottak reintegrációját. A börtönökben különböző művészetterápiás és kreatív programokra és a vallásgyakorlásra is számos lehetőségük van.

Kérdésünkre, hogy mik a tapasztalataik, szabadulásuk után milyen sikerrel tudnak elhelyezkedni a fogvatartottak, Pesti Ferenc elmondta, hogy már a börtönben segítenek elsajátítani az álláskeresés fortélyait, kompetenciafejlesztő foglalkozásokat tartanak. A projektben dolgozó tanácsadók a szabadulást követően egy évig tudják támogatni a szabadultat és környezetét a visszailleszkedéssel kapcsolatos nehézségek megoldásában.

– A program sikerességét mutatja, hogy szabadulását követően országos szinten 2021. június 30-ig 650 fő helyezkedett el vagy regisztrált álláskeresőként. A győri börtönből szabadult 85 ember közül 21, míg a más büntetés-végrehajtási intézetből Győrbe szabadult 9 fő közül 5 fő az, aki sikeresen elhelyezkedett vagy regisztrált álláskeresőként – közölte Pesti Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában