Győr 750

2021.07.17. 08:13

Hétvégi séták Győrben – Kísértetköz a város szívében

Győr belvárosának sokszínűségéhez hozzátartoznak a szabálytalan, mediterrán hangulatot árasztó kis közök. Eheti sétánkon a Sarló közbe térünk be, amely láthatóan Csipkerózsika-álmát alussza.

Csobayné Pintér Éva

Győr középkori utcájában az egykori halbolt mozaikdísze a spanyol udvarok hangulatát idézi.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Győr belvárosának sokszínűségéhez a pompás barokk homlokzatok jól ismert képén túl hozzátartoznak a szabálytalan, mediterrán hangulatot árasztó kis közök, amelyekkel nemrégiben turisztikai újságírókat is sikerült elkápráztatni. Különleges élményt adott számukra, hogy egy Ausztriához közel eső északi város szívében van valami déli, amit eddig nem fedeztek fel. A szűk, kis szabálytalan közök mentén találhatók a város legrégebbi, kora középkori épületei, többszörösen átépített formában.

Mozaik őrzi a pezsgő élet emlékét

Múlt heti feladványunk kapcsán Győr egyik jellegzetes középkori utcájába, a Sarló közbe térünk be, amely láthatóan Csipkerózsika-álmát alussza. Noha 2016-ban a Bécsi kapu tér felújításával egyidejűleg megújult útburkolata, a 120 méteres köz ma szinte üres. Legszebb időszaka 1993 és 2000 között volt. Ennek az emlékét őrzi múlt heti feladványunk is, a színes mozaik a hajdani halasboltnál, ami 1997-ben zárt be.

Ma már csak a színes mozaikon megjelenő élőlények emlékeztetnek a Tenger Gyümölcsei nevet viselő egykori üzletre.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A színes mozaik az antik időket idézi. A szó a görög muszeion, illetve a latin opus musivum (múzsákhoz közelálló) kifejezésből származik. Az, hogy ezt a művészeti ágat a múzsákkal hozták kapcsolatba, arra utal, hogy a mozaik igen megbecsült művészeti technika által létrehozott művészi alkotás.

Általában nem ismerjük utcáink történetét, pedig sok érdekességet őriznek. A Sarló köz a XVII. század elején még a Szent Fülöp utca nevet viselte. Az akkori Szent Márton úttal (ma Baross út) a Szent Ilona köz kötötte össze. A köz helyén később egy keskeny kapubejáró jött létre, ami fölé egy egyemeletes házat építettek. Az épület keskenyebb oldala a Szent Márton utca irányába 3, míg a Szent Fülöp utca irányába 10 méter széles volt. Itt nyílt meg az 1900-as évek elején és működött 45 éven keresztül a Sárkánylyuk nevű kocsma, melynek elnevezése furcsa elhelyezkedésére utalt. A nevet a későbbiekben legendássá vált Csákány István által vezetett étterem vitte tovább az Arany János utcában.

Római hagyomány

Ezen a helyen pedig 1992–1993 között megnyílt a Patio, amivel egy kis spanyol hangulat szökött a falak közé. A patio (ejtsd: pátió) szó eredeti jelentése szerint olyan belső udvart jelent, aminek nincsen teteje.

Aki járt már Spanyolország déli részén, Andalúziában, felfigyelhetett a házakban lévő varázslatos belső udvarokra, ami igazán egyedi hangulatot teremt a sok-sok virággal díszítve. A spanyolok leggyakrabban muskátlival, jázminnal, rózsával és nemzeti virágukkal, a szegfűvel színesítik őket. A kis alapterületű, általában négyzet alakú belső udvarok kialakításának hagyományai a rómaiakhoz vezetnek vissza. Az esővíz elvezetésére, a száraz és meleg éghajlat elleni védelem megteremtésére alakították ki ezeket a pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas, elbűvölő helyeket. Középen szökőkút, kis vízgyűjtő medence szolgálta a házak hűtését. Gyakran használtak kerámiát, csempéket burkolatként vagy díszítésként. Mára leginkább Cordobában találkozhatunk ilyen patiókkal, ahol minden májusban versenyt is rendeznek a legszebb patio cím elnyeréséért. A helyiek ilyenkor megnyitják kis belső udvaraikat a látogatók előtt, akik megcsodálhatják, hogy micsoda hihetetlen virágözön rejtőzik a zárt kapuk mögött.

Győr középkori utcájában az egykori halbolt mozaikdísze a spanyol udvarok hangulatát idézi.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Kiürült az egykor forgalmas köz

Ezt a délies hangulatot idézte a Sarló köz halboltjának homlokzati díszítése és az egykori Patio Étterem és Cukrászda kis udvara 20 éven keresztül, míg végül bezárt. Bezárásával egy szép korszaka zárult le a Sarló köz felpezsdült üzleti életének. Sajnos az utóbbi években kiürült az egykor hangulatos, forgalmas köz. A „kísértetköz” két megmaradt bástyája a kávézó és a delikátüzlet. A különleges kávéfajták pörkölésének bódító illata és a zamatos kávé idecsalogatja azokat, akik még bíznak abban, hogy élet lehelhető a sarló alakú középkori utcácskába.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában