Pályázati felhívás

2024.04.29. 19:01

Muzsikáló Magyarország: május 27-ig várják a zenekarvezetők jelentkezését

Május 27-ig várják a zenekarvezetők jelentkezését a Muzsikáló Magyarország program pályázati felhívására. A mintegy 1 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásból 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segíti a kormány négy hónapon keresztül – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn az MTI-t.

MW

Németh Juci énekesnő és Frenk (Torma Gábor (dobos, énekes, billentyűs, zeneszerző, szövegíró) a Budapest Bár zenekar koncertjén a Szabadság téren

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Branstetter Sándor

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése – írták a közleményben.

Emlékeztettek rá, hogy a kormány összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme az április 29-én induló program.

„A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, melynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta az MTÜ a magyar kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását” – idézi a közlemény Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnökét.

Az idei, mintegy 1 milliárd forint értékű programból összesen 500 cigányzenész zenélhet négy hónapig. A támogatott zenekarok hetente négy napon, naponta három órán keresztül játszanak az általuk választott vendéglátóhelyeken.

A pályázati felhívásra hétfőtől május 27-ig jelentkezhetnek a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai.

A közlemény szerint a folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket. Az MTÜ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést, mert a keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.

A Muzsikáló Magyarország program részeként az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez idén, amelynek során a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programmal kapcsolatos további információk és a pályázati kiírás a www.kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!