Ölelgetni nem ajánlott

2021.07.29. 19:42

Egzotikus állatokat tart tápi otthonában Nagy Péter – 15 kígyóval, 10 madárpókkal, 22 skorpióval él együtt

A kies Tápon található otthonában 15 kígyóval, 10 madárpókkal és 22 skorpióval él együtt Nagy Péter. Leginkább vörösfarkú boa (Boa constrictor) színváltozatokat tart – ez a faj a kedvence. Ezenkívül több szőnyegpiton (Morelia spilota harrisoni) és néhány siklófaj várja, ha hazatér.

Gyurina Zsolt

Egzotikus állatokat tart tápi otthonában Nagy Péter: 15 kígyóval, 10 madárpókkal, 22 skorpióval él együtt, kedvencei a vörösfarkú boák. Úgy véli, hogy tartásuk egyszerű, de figyelmeztet: nem szeretik, ha szekálják őket, nincs szükségük a babusgatásra és az állandó fogdosásra. Jó, ha tudjuk: a madárpókok, skorpiók méreggel ölnek, ezért ne simogassuk őket. Részletek a Kedvencek oldalunkon olvashatók. Nagy Péter az egyik kedvencét figyeli. Csodás hobbi – vallja.

– Kisgyermekkorom óta vonzódom az egzotikus állatokhoz. Ha a szüleimmel elmentünk a Balatonra, egyből a vízparti nádasokat jártam, vízi- és kockás siklók után kutatva – re- gélt a kezdetekről Nagy Péter.

– Hatéves lehettem, amikor elvittek egy hüllőkiállításra, ahol aztán végképp a szerelmesük lettem; hamarosan megkaptam az első ékszerteknősömet. Eleinte csak teknőseim voltak, mert azokat még elviselték a szülők, majd a tizennyolcadik születésnapomra a barátaimtól kaptam egy madárpókot. Azt már nehezebben fogadták el. Kezdetben csak madárpókokat tartottam, aztán egy börzéről három kígyóval és jó pár terráriummal állítottam haza. Sajnos hat éve a munkám miatt egyszer már fel kellett számolnom a gyűjteményemet, ami akkor nagyjából negyven-negyvenöt kígyóból állt, több tucat madárpókból és szintén több tucat békából. Aztán két éve úgy döntöttem, hogy visszatérek ehhez a csodás hobbihoz – emlékszik vissza a tápi férfi.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy ezeknek az állatoknak egyszerű a tartása. Gondoskodni kell a megfelelő méretű terráriumról, hőmérsékletről és páratartalomról; egy nagyobb vizes tálról, amiből ihatnak és amelyben esetleg fürödhetnek, illetve eleségről. Táplálásuk nagyon egyszerű: tücskökkel, sáskákkal, csótányokkal könnyen etethetők. A nála lévő kígyók, skorpiók, madárpókok közül egyik sem tartozik a veszélyes állatok kategóriájába, ezért a tartásukhoz nem kell engedély.

– Ezek a kígyók jó körülmények mellett akár húsz-harminc évig is élhetnek. Előre leölt patkányokkal etetem őket, így elkerülöm vele a baleseteket, mint például azt, hogy az eledelnek szánt rágcsáló sebet ejtsen rajtuk. A fiatal példányoknak hetente egyszer, a kifejletteknek két-három hetente adok enni. Mielőtt valaki a boltba rohan, hogy na, most kígyót veszek, nem árt tisztában lenni, hogy ezek nem olyanok, mint egy kutya vagy macska. Nem szeretik, ha szekálják őket, nincs szükségük a babusgatásra és az állandó fogdosásra. A madárpókok, skorpiók méreggel ölnek, ezért jobb, ha nem simogatjuk őket – figyelmeztetett a gyűjtő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában