Kisalföld Krajcár

2021.06.24. 11:07

Takarékoskodás mint életmód

Sokan úgy gondolják, hogy fogyókúrákkal szép alkatot lehet elérni, de valójában sokkal célravezetőbb életvitelszerűen egészségesen táplálkozni és sportolni. A pénzügyek tekintetében is gyakori, hogy kampányszerűen spórolunk, pedig ebben is a megfelelő életstílussal lehet elérni a kívánt eredményt. Kiváló példát mutatnak erre Forraiék.

Etzl Edgár

Forraiék gyermekükkel, Mirával és cicájukkal, Zeldával. A táblagépen a pénzügyi grafikonok egyértelműen jelzik: jól haladnak pénzügyi céljuk felé. Fotó: Szalay Károly

Fotó: violabe1

Forrai Ferenc „Feró” és felesége, Eszter takarékos életvitelt folytatnak, tudatosan gazdálkodnak pénzükkel. A fiatal házasok minden elköltött fillért előre megterveznek. Mindketten átlagos pénzügyi szemléletű családból származnak, előnyük viszont, hogy közgazdász végzettségűek. Véleményük szerint a takarékoskodást bárki bármikor elkezdheti.

– Öt éve találtunk rá az úgynevezett FIRE mozgalomra (Financial Independence, Retire Early). Az angol mozaikszó magyarul azt jelenti: Anyagi függetlenség, korai nyugdíj. Ez dióhéjban abból áll, hogy a bevételeinket alaposan beosztjuk, kerüljük a felesleges pénzköltést, ezzel párhuzamosan pedig a megmaradt pénzen nem ülünk, hanem fialtatjuk azt. Egy idő után ez olyan mennyiségű passzív jövedelmet generál, hogy meg tudunk élni belőle, és ha úgy tetszik, dolgoznunk sem kell – magyarázta Eszter. Elmondása szerint ez egyelőre számukra is csak elérendő cél, de már jó úton haladnak, ezért megosztották tanácsaikat az olvasókkal.

Számoljuk össze javainkat

– Az első lépés összeszámolni, hogy mennyi pénzzel rendelkezünk. Ebbe nemcsak bevételi forrásaink, de meglévő ingatlanjaink és ingóságaink is benne vannak. Találhatunk olyan háztartási eszközöket, melyekről kiderül, hogy viszik a pénzt, ezeket érdemes olcsóbb üzeműekre cserélni. Ilyenkor általában az is kiderült, hogy rengeteg ruha és kacat van otthon elfekvőben, amiket hosszú ideje nem használtunk és nem is tervezünk használni. Ezeket célszerű az interneten vagy bolhapiacon eladni. Fontos, hogy ne dőljünk be a boltok reklámjainak. Ha valamit szeretnénk megvenni, fel kell tennünk a kérdést: valóban kell ez nekem? Fel fogom venni legalább harmincszor ezt a ruhát? Az impulzusvásárlók írják fel maguknak a kiszemelt árut, ha néhány nap múlva is azt érzik, hogy „meg kell venniük”, akkor ugyanúgy megtalálják a polcon – magyarázta Eszter.

Forraiék gyermekükkel, Mirával és cicájukkal, Zeldával. A táblagépen a pénzügyi grafikonok egyértelműen jelzik: jól haladnak pénzügyi céljuk felé. Fotó: Szalay Károly

Következetesség a gyakorlatban

Forraiék a tudatos vagyonépítésük kezdete óta vezetik büdzséjüket. – Ma már nem kell kockás füzetbe írogatni a kiadásokat, egy bárki számára elérhető szoftvert használunk, ami grafikonokon mutatja a pénzügyeink állását. Sőt, mivel következetesen költünk, még azt is kiszámítja nekünk, hogy ha holnaptól egyikünknek sem lenne bevétele, akkor hány napig tudnánk folytatni életünket ugyanezen a színvonalon – mutatta táblagépén Feró pénzügyeik görbéit. A fiatal pár még a költéstípusait is elkülöníti. Ha a tervezettnél többet költenek egy hónapban műszaki cikkekre, akkor odafigyelnek rá, hogy ennek megfelelően kevesebb pénz menjen el egyéb vásárlásokra.

Feró egyetemi tanulmányaihoz, Eszterrel közösen pedig lakásra is vett fel hitelt, első céljuk volt ezek törlesztése.

– Mivel már a hitelek visszafizetése közben odafigyeltünk a büdzsénkre, a törlesztés után hamar jelentősen nőtt a félretehető összeg. Fontos, hogy nem a perselyben vagy a bankszámlán tároljuk a pénzünket, hanem dolgoztatjuk. Ami a hónap végén megmarad, azt befektetjük, részben megbízható brókernek adjuk vagy takarékszámlára tesszük. Vannak részvényeink is, egy kevés pénzt pedig kriptovalutában tartunk – magyarázta Feró.

Gyermek mellett is lehet spórolni

A párnak nemrég született meg első gyermeke, Mira, a vele kapcsolatos költéseket is kordában tudják tartani.

– Sok szülő rengeteg felesleges dolgot megvásárol, pláne, ha az első gyermekéről van szó. A bababoltokban sok létfontosságúnak tűnő kütyüt látni, de a legtöbb nélkül természetesen ugyanúgy felnő a gyermek. A babaruháink nagy része rokonoktól van, a látogatóba érkező ismerősök pedig megkérdezik, hogy mit tudnának ajándékozni Mirának. Ehhez összeírtunk egy listát a kevésbé fontos dolgokról, így egyszerre tudunk választ adni – mondta Eszter.

Forraiék egyáltalán nem vágynak luxusra, jól érzik magukat a jelenlegi életszínvonalukon. Bár Ferónak és Eszternek van tapasztalata a pénzügyekben, ez nem feltétele a sikeres takarékoskodásnak. Elmondásuk szerint a vagyonépítésről bárki találhat hasznos videót, szöveget és hanganyagot az interneten magyar nyelven is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában