Balatoni nyár 2021

2021.06.13. 05:38

Rajtolnak a balatoni strandok – mutatjuk a belépőárakat a népszerű északi parti strandokról

A szezon a hagyományoknak megfelelően kicsit döcögősen indult, a víznek is még melegednie kell, hogy aztán júliusban már ezres fordulatszámon pörögjenek a kedvelt fürdők. Összeállításunkban olyan balatoni strandokon néztünk körül, amelyekre Győr-Moson-Sopron megyéből sokan járnak.

Szeghalmi Balázs

20200715 Balatonakarattya Balatonakarattya Lidó strand képen: strandolók fotó: Knap Zoltán (BORS)

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Knap Zoltán

Tavaly a járvány első hullámában reggel, délben, este fertőtlenítettek az összes strandon – ez most sem lesz másként. Járványügyi létszámlimittől a legtöbb helyen azonban nem kell tartani. Így az év legforróbb napjait leszámítva senki nem marad a kapukon kívül idén. A hűsítő vizet, a napozást – jelen állás szerint – maszk és védettségi igazolvány nélkül élvezhetjük a Balaton partján.

Családias hangulat Csopakon

A csopaki strandon nem emelkednek a belépőárak. Az egyszeri belépésre jogosító felnőttjegy 1600, a diák- és nyugdíjas- 1000, míg a családi jegy (két felnőtt, négy gyerek) 5000 forintba kerül. Tavaly 60 százalékkal voltak kénytelenek növelni a tikettek díját, igaz, cserébe pluszszolgáltatásokat is kaptak a vendégek, ingyenessé tették a csúszda és az ugrálóvár használatát Csopakon. „Legfeljebb 2000 főt engedünk be a strand területére, az aktuális létszámot nyomon követhetik a látogatók. Zöld fény jelzi, hogyha bőven akad még szabad kapacitásunk, sárgánál már fogynak a helyek, pirosnál pedig kitesszük a megtelt táblát” – tudtuk meg Béndek Edittől.

A csopaki strand vezetője hozzátette: a strand okospaddal és -oszloppal gazdagodott. Utóbbiak segítségével figyelhetünk az UV-sugárzás erősségére, miközben a telefonunkat és az elektromos bringánkat is tölthetjük.

Fiatalokat és örökifjúakat is vár a balatoni nyár.

Balatonfüred két klasszikusa

„A balatonfüredi strandokon (Esterházy, Kisfaludy) több fejlesztést végeztünk a nyitásig. Többek közt napelemeket szereltünk fel, megújítottuk a mos- dókat, a zöld részeket csinosí- tottuk” – mondta Ágoston Ferenc. A Probio Zrt. üzemeltetési veze- tője kiemelte: az Esterházyn a stégeket cserélték, több olyan dupla szélességű lépcsőt helyeztek ki, amelyekkel a mozgáskorlátozottak bemehetnek a Balatonba. A Kisfaludy strandon a felnőttbelépők 1050, míg az Esterházyn 1700 forintba kerülnek. Előbbi plázsra 4200, utóbbira 3200 fürdőzőt engednek be.

„Kánikulában, jellemzően július végén és az augusztus 20-i ünnepkor fordul elő, hogy annyian fürdenek nálunk, hogy újabb vendégeket már nem tudunk fogadni” – magyarázta Ágoston Ferenc.

100 forintos strandolás szülinapon

Balatonalmádiban található az egyik legnagyobb területű hazai strand. Akik tartanak még kicsit a koronavírustól, itt szinte biztosan találnak olyan helyet, ahol „szellősen”, a többi napozótól távol pihenhetnek. A Wesselényi strandon is több fejlesztés kezdődött, ezek hamarosan befejeződnek. „A sima felnőttbelépőkért 1000, a visszatérősökért 1200 forintot kérünk. 17 óra után 650 forintért látogatható a strand, 15 fős társaságoktól fejenként 500 forintot szedünk. Érdekesség, hogy nemcsak a mozgáskorlátozottak, a születésnapjukat ünneplők is 100 forintért mártózhatnak nálunk a Balatonban” – tudtuk meg Szakos Andrástól, a balatonalmádi strand helyettes vezetőjétől.

Az északi part „túlsó” végén olcsóbb tikettekkel kalkulálhatunk. A badacsonytördemici Herczeg Ferenc strandon például mindössze 600 forint a felnőttjegy ára, míg a családi tikett (két szülő, két gyerek) mindössze 1800 forintért vásárolható.

A balatoni strandokon arra is figyelmet fordítanak, hogy csobbanás után minél nagyobb árnyékos terület várja a fürdőzőket, hisz a kánikulai napokon az UV-sugárzás egyre erősebb. Fotók: Mediaworks-archívum

Több mint száz strand

Idén nyáron a Balatonon 49 fizetős és 53 szabadstrand ad lehetőséget a gondtalan szabadidő-eltöltésre. A szabadstrandok jelentős többsége a déli parton várja a nyaralókat. A szabadstrandok jelentős többsége a déli parton várja a nyaralókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában