100 százalékos emelkedés

2021.06.19. 08:12

Az egekben az építőanyagárak

Három termékkategóriában rendkívüli mértékben megemelkedtek az építőanyagárak az utóbbi hónapokban. Érzékeltetésül: egy átlagos méretű családi ház tetőszerkezetéhez szükséges faanyag a korábbi nagyjából egymillió forint helyett jelenleg 2–2,5 millióba kerül. A szigetelőanyagok 60, a vasak közel 100 százalékkal kerülnek többe, mint az év elején.

Barki Andrea, Bódvai Ildikó

Forrás: Pexels

– A tüzépek többsége felkészült a kereslet élénkülésére és rendelkeznek elegendő raktárkészlettel, így tudják biztosítani a megrendelés idején érvényes árat. Mi is csak azokra a faárukra nem tudunk árgaranciát vállalni, amik jelenleg nincsenek készleten – mondta érdeklődésünkre Makk József, a soproni és kópházi Prompt Holz Tüzép ügyvezetője, aki reméli, hogy az ősz közepére enyhülni fog a nyomás és mérséklődnek a most kiugróan magas árak.

– A homlokzati szigetelőanyagok azért drágultak meg hirtelen, mert Németországban leégett egy alapanyaggyár. Gyártóból sok van a piacon, de mivel alapanyagból hiány keletkezett, ez felnyomta az árakat. A vas európai árára a beindult nagy kínai beruházások vannak hatással, valamint az, hogy a Covid ideje alatt a hulladék vasból is hiány keletkezett – magyarázta a kedvezőtlen tendencia okait a szakember. – A fatermékek, fűrészáruk és OSB-lapok több mint duplájába kerülnek, mert az amerikai piacon ugrásszerű keresletnövekedés indult meg, az ottani könnyűszerkezetes házakhoz rengeteg faanyagot használnak. Ez a hiány gyűrűzött most be Európába, amit a szabadpiaci verseny remélhetőleg gyorsan korrigálni fog – tette hozzá a tüzép vezetője, aki a hazai építőipari szektor élénküléséről is beszámolt. Mint mondta, már érezteti hatását a 3 millió forintos otthonfelújítási állami támogatás, valamint az új lakások vásárlására és építésére bevezetett 5 százalékos áfa.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 építési vállalkozás megkérdezésével mutatja be a kivitelező, tervező és mérnöki vállalkozások által tapasztalt helyzetet. Mint írták: az építőipari alapanyagok, a termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi évben szerződtek és csak a szokásos árváltozást tervezték be áraikba. A piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani, szerződést kell módosítani, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki követelmények változtatásával, a feladatok részleges időbeli átütemezésével.

Varga Szabolcs, a Varga és Társa Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy az áremelkedés kilátástalan helyzetbe hozza a kivitelezőket. – Társasházakat építünk, amiket másfél-két évig készítünk elő, árazunk be és kötünk fix szerződést. Nem volt betervezve, hogy az építőanyagárak és a munkadíjak fokozatosan emelkednek. Oda jutottunk, hogy az építőanyagokra napi árakat adnak. Az is probléma, hogy sok a hiánycikk. Furcsa, hogy az építőanyagok áremelkedését a világpiaci árak növekedésével magyarázzák, miközben az ÉVOSZ szerint Németországban és Ausztriában kisebb áremelkedések tapasztalhatók – jegyezte meg a vállalkozó.

Évosz-lista

Az ÉVOSZ felmérése szerint országosan 12 százalékkal emelkedett a beton, a tégla ára, 23 százalékkal a gipszkarton, 11 százalékkal a tetőcserép, 9 százalékkal a hidegpadló-burkolatok, 19 százalékkal a melegpadló-burkolatok, 42 százalékkal az elektromos kábelek és vezetékek, 25 százalékkal a gépészeti szerelvények, 13 százalékkal a szaniterek ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában