Főállásban autószerelő

2021.06.01. 13:42

A térség állatvilágát örökíti meg a jánossomorjai Gáncs József

A jánossomorjai Gáncs József autószerelő. Amikor munkaidejének vége, az autók világából a természetbe siet, és hobbifotósként örökíti meg a Hanság és a Szigetköz csodálatos élővilágát. A madarak és fák napja alkalmából nemrég önálló kiállítása nyílt a helyi művelődési ház ablakaiban.

Ollári Gergely

20210527 Jánossomorja Gáncs József autószerelő, aki hobbi természetfotós is. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

– A szakmám az autókhoz és a motorokhoz köt. A természethez való kötődésem már gyermekkoromban kialakult, az egész családom természetkedvelő. A fotózás négy-öt évvel ezelőtt ragadott igazán magával. Kezdetben csak családi fényképeket készítettem, majd később, amikor visszanéztem őket, akkor jöttem rá, milyen jól sikerültek. Ezután kezdtem el a természetben fotózni, és mára szenvedély lett számomra – kezdte beszélgetésünket Gáncs József.

Egyre nagyobb lelkesedéssel

Ahogy napi munkájával végez, az autók és a motorok mellől azonnal a természetbe siet, alig várja, hogy az élővilág vegye körül. Állítja: rengeteg olyan madárfaj van, amit az ember észre sem vesz, pedig nap mint nap elmegy mellettük. Nem veszi észre, milyen szépek és különlegesek. József kezdetben azt hitte, a fotózás iránti szenvedély csak fellángolás, később rájött, sokkal többet jelent számára. Már öt éve fényképez, egyre nagyobb lelkesedéssel.

A jánossomorjai Gáncs József ahogy napi munkájával végez, az autók és a motorok mellől azonnal a természetbe siet, és várja az élővilágot. Fotó: Kisalföld / Csapó Balázs

– A madarak mellett az erdei állatok, szarvasok, őzek is közel állnak hozzám. Hatalmas élmény becserkelni a vadat, keresni a különleges pillanatokat, és közel férkőzni az állatokhoz. Másfél, két éve folyamatosan térképezem fel a legjobb helyeket, az állatokban gazdag területeket. Amikor csak tehetem, a természetbe megyek, egyik kedvenc képemet a munkám ebédidejében készítettem, amikor egy szarvasrudlira lettem figyelmes, és örökítettem meg a nem mindennapi pillanatot – folytatta a hobbifotós.

Mindenre figyelni kell

Szigetköz egy igazi kincs, nagyon sok természetfotós jár ide, szinte az egész ország területéről. Gáncs József szerint nagyon fontosak a képek elkészítésének pillanatai. Nem mindegy az objektív mérete, az időjárás változékonysága, az adott fényviszonyok, vagy éppen az állatok háttere. És az sem mindegy, hogy a fotós állva, térdelve vagy fekve kapja el a legszebb pillanatokat.

– Jelenleg gyurgyalagokat fotózok, náluk a fészekrakás, -építés időszaka zajlik. Zseniá­lis pillanatokat lehet lencsevégre kapni. Ilyen például, mikor a madár feldobja magának az élelmet, és a csőrével elkapja. Vagy amikor a hím és a tojó egymás mellett ül egy faágon. A hím a csőrében hozott darazsat addig rázza, kalapálja, amíg az ki nem löki a fullánkját. Utána pedig boldogan adja át a mellette ülő tojónak – meséli a fotós.

Önálló kiállítása nyílt

Gáncs Józsefnek a madarak és fák napja alkalmából nemrég önálló kiállítása nyílt a helyi művelődési ház ablakaiban. Szeretné továbbra is hobbiszinten űzni ezt az elfoglaltságot. Folyamatosan visszanézi a képeit, nyomon követi önmaga fejlődését, és azon dolgozik, hogy megtanulja a fotózás minden csínját-bínját, a fortélyokat. Egyelőre más vidékre nem utazna el fényképezés céljából, szerinte nagyon sok rejtett kincse van még a Hanságnak és a Szigetköznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában