A tanösvény rengeteg meglepetéssel szolgált

2021.05.03. 09:02

Séta közben mindent megtudhattak a méhekről Gönyűn – Fotók

Gönyűn nemrég megújult a Duna Panoráma tanösvény. Húsvétkor már rendeztek egy szórakoztató, ünnepi kiállítást, április 30. és május 2. között, a méhek napja alkalmából pedig egy újabbat.

Hécz Attila

20210430 Gönyű Méhek Napja Kiállítás a gönyüi madár tanösvényen Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A tavaszi zöldbe és barna-sárga méhcsíkosba öltözött tanösvény rengeteg meglepetéssel szolgált. Az ide látogatók mindent megtudhattak a méhfajokról, az életükről, a beporzásról, illetve a haszonrovarok kaptárban betöltött szerepéről. A fákra kifüggesztett ismertetők komoly ismeretanyaggal gazdagították az érdeklődőket, míg a képek, illusztrációk és díszítőelemek a legkisebbeknek okoztak maradandó élményt.

– A kiállítás gondolata a méhek napja apropóján Szász-Pungur Csenge főszervezővel közösen pattant ki a fejünkből – mondta Paál Dorina, a helyi önkormányzat munkatársa, szervező. – Tervünket sokan támogatták, így a terület felügyeletét rábízhattuk a helyi polgárőrségre, míg a dekorációban a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény (idősek klubja) volt segítségünkre. A kiállításhoz a helyi óvoda is remek ötletekkel járult hozzá.

A szervező elmondta, hogy a kiállításon hazavihető facéliamagvakra „akadhattak” a látogatók, melyet otthon elültetve aztán maguk is közelről tanulmányozhatják a növényt nagyon kedvelő méheket. A másik ötlet szintén elvihető volt: nádból és konzervdobozból összetákolható „méhlakásokhoz” alkalmas alapanyagot lehetett összegyűjteni a tanösvényen.

– Egy helyi méhész kaptárakat, méhészöltözéket, füstölőt és egyéb eszközöket ajánlott fel a kiállításra, melyekkel remekül be tudtuk mutatni a méhészkedés kellékeit – mesélte a szervező. – A nyitónap délelőttjén két óvodáscsoportot fogadtunk, akik a méhecskés, virágos dekorációk között nagyszerűen szórakozva tanulhatták meg a virágpor útját a mézig.

Lapunk Veronikát és fiát, a harmadik osztályos Kristófot kérdezte a kiállításról:

– Egy felnőtt is rengeteg hasznos információval lett okosabb a méhekről, egy gyereknek pedig szinte minden új volt. Az egész nagyon hangulatos volt és hasznosnak bizonyult – foglalta össze Veronika.

– Azt tudtam, hogy a méhek gyűjtik a virágport, a nektárt, de hogy abból hogyan lesz a méz, azt most sikerült megtudnom. Ezenfelül is sok érdekességet láttam és olvastam. Örülök, hogy megnéztük ezt a kiállítást – jegyezte meg Kristóf.

A kiállítás szervezői örültek az újabb kiállítás sikerének, és már most a következő tematikus tárlaton törik a fejüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában