hiperaktív rosszcsontból ügyes fotós

2021.05.29. 06:07

Olivér szemével a világ – A 9 éves péri kisfiú fotóit a National Geographic is közölte – galéria

Amatőr fotósoktól is szép teljesítmény, ha a világ egyik híres ismeretterjesztő magazinjának, a National Geographic-nek a magyar oldalára felkerül egy-egy fényképük. Az NG-szerkesztők már több alkalommal láttak fantáziát a 9 éves, Péren élő Tolnai Olivér fotóiban. Gyereknap apropóján Oli tanulságos esetét mutatjuk be.

Szeghalmi Balázs

20210525 Győr Gyereknapi riport Tolnai Olivérrel Képen: Tolnai Szabolcs Olivér Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Tulipán a hóban

„Melyik a kedvenc képem? Sok van, de az utóbbi időben a hóból kikandikáló tulipán a favorit. Elmentünk Zircre április közepén, amikor váratlanul több centis hó hullott a Bakonyban. Na, az nagy kaland volt! S a kirándulás végén rántott sajtot is kaptam” – kezdte Oli, akinek fotóját legutóbb május közepén válogatták be az ismeretterjesztő magazin magyar oldalára.

A 9 éves kissrác szereti az állatokat, a kutyákat, macskákat rögtön simogatja, ő maga pedig kis „minidinóra” emlékeztető gyíkot nevel a szobájában. „A hangyákban is látom a szépet! Őket is szeretem közelről megörökíteni, ahogy szorgoskodnak. Az a jó a fotózásban, hogy sokat játszhat közben az ember. Próbálom kitalálni, miként tudom egy-egy helyzetből a legtöbbet kihozni” – hallottuk Olitól.

Fotózásnak köszönhető fejlődés

A 9 éves kisfiú jó tanulónak számít a mezőörsi iskolában, ám nem volt ez mindig így. Akárcsak sok-sok korabeli társát, őt is örökmozgónak tartották, s még a „figyelemhiányos” bélyeget is hamar megkapta. „Nem szégyelljük, hogy Olivét hiperaktív kisgyerek volt, sőt, büszkék vagyunk arra, hogy honnan hova jutott.

A fejlődésének jelentős része a fotózásnak köszönhető, az új hobbitól rengeteget lassult, sokkal megfontoltabbá vált. Az iskolai eredményein is látszik, hogy már képes elmélyedni a tantárgyakban. Ezt a képességét egyértelműen a fotózásból meríti” – mondta Oli édesanyja, Kalmár Nikoletta. Olit a fotózás rejtelmeibe „fogadott” nagymamája, Beledi Márta vezette be. (Lapunk állandó olvasó-tudósítója – a szerk.)

Olivér a családjával.

Élmények

„Öt évvel ezelőtt kezdődött a közös történetünk. Nem vagyok vér szerinti nagymamája Olinak, a két öccsének igen. A kis rosszcsontot igyekeztem minél több helyre elvinni kirándulni, hogy élményeket szerezzen, másrészt a kifogyhatatlannak tűnő energiája kicsit apadjon. A gyirmóti lovas ranchet is sokat látogattuk, látogatjuk a mai napig Olival.

Oli akcióban a Szent László napokon. Fotó: Beledi Márta

Először négy éve a nyári Szent László-napokon fotózott. Szó szerint elcsente a gépemet, majd kattintani kezdett. A szerelem a fotózással azóta tart Oli életében” – búcsúzott mosolyogva Márta.

Tolnai Olivér öccsének, Kalmár Kristófnak egyre több titkot árul el a fotózásról. Fotók: Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában