Közlekedésbiztonsági nap

2021.05.29. 16:39

Motorosok gyakorolták a jó technikát Győrben – Fotók

A résztvevők egy kezdő és egy haladó vezetéstechnikai pályán frissíthették fel a motoros tudásukat.

kisalfold.hu

2021.05.29.Motoros vezetstechnika program.Gyr.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság motoros vezetéstechnikai oktatást szervezett szombaton az Audi Aréna parkolójában a motorosok részére.

Jön a jó idő, előjönnek a motorosok. A téli hónapokban azonban megrozsdásodhatnak a reflexek, a rutin. Még a gyakorlott motorosoknak is elkel egy kis gyakorlás. Több éve már, hogy tavasszal a Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében egy oktatási, gyakorlási napot szerveznek a kétkerekűn közlekedőknek.

– Ez a program nagyon jó arra, hogy a motoros szezon kezdetén mindenki meg tudja szerezni a kellő rutint ahhoz, hogy a közúton is biztonságosan tudjon közlekedni. A kezdő és a haladó pályákon a megindulást, megállást, kanyarodást, gyakorolják szakavatott rendőrmotorosok szakmai segítségével – mondta Tripam Antal (Tri-Ton) szervező.

– Minden évben legalább háromszor, négyszer részt veszek vezetéstechnikai tréningen. Nincs az a jó motoros a világon, akinek ne lenne szüksége folyamatos fejlődésre, főleg tavasszal érdemes felfrissíteni a tudást – fogalmazott Sólyom Gábor, Peppe, aki rutinos motorosként útvonalbiztosítással is foglalkozik.

Rosta Roland rendőrőrnagy, a Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság Titkára a helyszínen elmondta, hogy a motorkerékpáros balesetek megelőzése érdekében fontos hogy a motorosok különösen fokozott óvatossággal közlekedjenek és ne feledjék: a közúti közlekedés védtelen közlekedői közé tartoznak. Vezetéstechnikai szempontból nem szabad megfeledkezni arról, hogy tavasszal, több hónapos kihagyás állhat egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kell megtenni az első utakat, nem beszélve arról, hogy még az autósoknak is szokni kell ilyenkor, hogy adott esetben egy, vagy akár több motor is feltűnhet a visszapillantó tükörben. Rosta Roland a védőruházat és a védőfelszerelés fontosságára is felhívta a figyelmet, majd a a Győr-Moson-Sopron megyei Balesetmegelőzési Bizottság nevében mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánt.

Ajánlott védőfelszerelés és ruházat

A kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata meghaladja az átlagot. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az öltözékre is. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik. A balesetben földhöz csapódott bukósisakot minden esetben le kell cserélni, még akkor is ha kívülről nem látszik komoly sérülés, mert ilyenkor az ütéselnyelő réteg már nem képes ellátni feladatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában