Nagy pusztítást okoznak

2021.03.25. 17:44

Egyre merészebbek a nutriák – Eláruljuk, miért nem tanácsos etetni őket

Az utóbbi egy-két évben a nutria is látványosan elszaporodott térségünkben. Bármennyire is kedves kinézetű állatról van szó, lehetőleg ne etessük őket, mivel jelenlétükkel az őshonos fajokat veszélyeztetik.

Bódvai Ildikó

20210322 Sarród Nutria Rágcsáló Fotó: Gáncs József. KAPOTT KÉP Kisalföld

Fotó: Gáncs József

A nutria egyre inkább terjeszkedő, idegenhonos inváziós faj, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén is mind nagyobb számban jelennek meg.

– Az utóbbi egy-két évben nemcsak a nyugodtabb, természetközeli élőhelyeken találja meg az életfeltételeit, hanem alkalmazkodik az ember közelségéhez és a települések nyújtotta „lehetőségekhez” is – mondta Madarász Enikő, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense. Hozzátette, fontos tudni, hogy a nutria jelenléte hazánkban nemkívánatos.

Táplálkozása közben nagy területen elpusztítja a vízi növényzetet, ezzel hátrányosan befolyásolja őshonos növény- és állatfajaink életfeltételeit.

– A jelenléte gazdasági szempontból sem kedvező, mivel előszeretettel dézsmálja meg a szántóföldi ültetvényeket, emellett az öntözőrendszerekben és gátakban is komoly károkat képes okozni. Ezért is hívjuk fel a figyelmet, hogy lehetőleg ne etessük a nutriát, mivel az elszaporodása károsan hat a hazai ökoszisztémára – magyarázta a szakember.

A nutria eredetileg egy Dél-Amerikában élő faj, melyet húsa és bundája miatt hoztak be az országba. A tenyésztőktől kiszabadult vagy kiengedett egyedek telepedtek meg később a szabad természetben. A nutria elsősorban állandó vizeink mellett, különösen a nádasok és a mocsarak közelében fordul elő. Megtalálható továbbá folyók, patakok, tavak és sós mocsarak környékén is a part menti területeken, azonban nem távolodik el 100 méternél távolabb a vizektől, amelyekben él. Térségünkben főként a Szigetközben és a Hanságban találkozhatunk velük. Feltehetően az enyhe telek miatt állománya az utóbbi években jelentősen megnövekedett, ami természetvédelmi és gazdasági szempontból is káros.

A nutriáról

A nutria nagy testű rágcsáló, testtömege 5–9 kilogramm körüli, testhossza 40–60, farokhossza 30–45 centiméter. Színezete barna, sárgásbarna, farka hengeres. Úszóhártyás lábainak lenyomata megközelítőleg 15 centiméter. Metszőfogai kiemelkedőek, világos-narancssárga színűek, pofája fehér foltos. Növényevő, szántóföldi növényeket és vízinövényeket egyaránt fogyaszt. Emlős, a vemhesség 127–138 napig tart, melynek elteltével 2–9 utódot hoz világra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában