Jóakarat hídja

2021.01.02. 08:00

Focisták is támogatják az izomsorvadásos kisfiút

2018 augusztusában állt fel utoljára önállóan a most négyéves Balázs Bence. A családjával Mosonszentmiklóson élő kisfiúnál 2019 januárjában diagnosztizáltak gerincvelői izomsorvadást: a genetikai betegség gyógyíthatatlan, ám fejlesztéssel javulhat az állapota.

Mészely Réka

Balázs Bence szüleivel, Balázs Ágnessel és Balázs Richárddal.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Mészely Réka

Huncut, mosolygós, szőke kisfiú kukucskál ki a nappaliból, ahogy édesanyja kinyitja az ajtót előttünk. Kíváncsian előgördül kerekesszékével, majd visszamegy a játékaihoz. Balázs Bence négyéves óvodás, aki egy genetikai betegség miatt kényszerül tolószékbe: SMA II-t diagnosztizáltak nála 2019 januárjában.

– Bence 2016. október elsején érkezett közénk, a családunk első gyermekeként. Kortársaihoz képest lassabban fejlődött, de akkor még nem gondoltuk, hogy ekkora a baj. Dévény-tornára jártunk vele. 2018 augusztusában állt fel utoljára, majd gyógytornász javasolta, vigyük el a gyermekünket neurológushoz. Kivizsgálások sora indult és a genetikai vérvétel már kimutatta, hogy az SMA kettes típusával küzd – avat be történetükbe az édesanya, Balázs Ágnes.

– Ebből meggyógyulni nem lehet, csak szinten tartani. Ehhez viszont hetente sok gyógytornára, fejlesztésre van szüksége Bencének. A járványügyi helyzet előtt úszásra is járt, a győri kórházban is tornáztatták. Most ezt itthon igyekszünk pótolni. Az elmúlt időszakban látványosan erősödött a fejlesztéseknek és kezeléseknek köszönhetően. Már negyven másodpercig lábra is tudott állni. A további fejlesztésekért, a szükséges segédeszközök vásárlásáért egy alapítványt hoztunk létre – veszi át a szót az édesapa, Balázs Richárd.

Az apuka az Audinál dolgozik, az édesanya viszont Bencével otthon van. A kisfiú szeptembertől óvodába jár. Ott segítségre szorul, de hamarosan a mosonszentmiklósi önkormányzat jóvoltából egy pedagógiai asszisztens lesz mellette és egy logopédus is fejleszti.

A szülők boldogan mesélték, hogy a nemrég bejegyzett Balázs Bence Gyógyulásáért Alapítvány számlaszámára már összegyűlt egy kerekesszékre a szükséges forrás. A támogatók között van az ETO is, a kisfiú és egykori labdarúgó édesanyja is a csapat szurkolója.

A fő cél azonban, hogy el tudjanak jutni egy speciális kezelésre Olaszországba, ami mintegy hárommilliós költség lenne. Ott található egy SMA-központ, ahol Bence még jobban tudna fejlődni. A fejlesztésekhez a Jóakarat hídján keresztül, olvasóink jóvoltából 200 ezer forinttal járultunk hozzá.

Balázs Bence Gyógyulásáért Alapítvány számlaszáma: 50430017-10011537.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában