dicső múlt, hó nélküli jelen

2020.12.26. 07:50

Elfeledett megyei sípályáink Soprontól Nyúlig

Az osztrák Alpok támasztotta konkurencia, az enyhe telek és a pénz hiánya egytől-egyig koporsószöget jelentettek a megyei sípályáknak. Pedig egykor nagy síélet folyt a bakonyalji dombokon vagy a Soproni-hegység fái között.

Gyurina Zsolt

A soproni Dalos-hegyen a havas napokon rengeteg síelő megfordult. Ezen a pályán is motoros felvonó vitte fel a sportbarátokat az emelkedőn. Fotó: Kisalföld-archív.

Egykoron, évtizedekig nem Ausztriába, Szlovákia vagy a szlovénekhez járt síelni a magyar, de még a Veszprém megyei Eplénybe sem kellett elutazni a havas sport megyei szerelmeseinek. Számba vettük, hogy mi lett az egykor népszerű megyei sípályák sorsa.

Síelők a nyúli pályán. Egykor nagy sportélet volt telente a kis falu lankáin. Fotó: Nyúli Polgármesteri Hivatal

Sopronban a Dalos-hegyi sípályát használták évtizedekig, a sielok.hu adatai szerint a 400 méteres, kezdőknek kiváló sípálya szintkülönbsége 70 méter. Mára már a felvonó sem üzemel. A Tanulmányi Erdőgazdasági Zrt. (TAEG) által üzemeltetett pálya sokáig a soproniak kedvenc téli sportjának központja volt, ám megváltozott a világ.

– Nyolcadik éve, hogy nem üzemel a pálya. Évente rendszeresen kaszáljuk a területet, szánkózásra használható, de felvonó már nincs – tájékoztatta lapunkat Bánáti László, a TAEG közjóléti vezérigazgató-helyettese.

A remek helyen fekvő Dalos-hegynek talán még lehet jövője, úgy is, hogy a felvonónak komoly biztonsági előírásoknak kellene megfelelnie, miközben a határok átjárhatóságával a fél órás autózással elérhető, remek adottságú és felszereltségű osztrák síterületek erős konkurenciát jelentenek.

A soproni Dalos-hegyen a havas napokon rengeteg síelő megfordult. Ezen a pályán is motoros felvonó vitte fel a sportbarátokat az emelkedőn. Fotó: Kisalföld-archív.

Pázmándfalu sípályáján áll ugyan a gépház és az oszlopok, de hóhiány miatt utoljára a 2003-as szezonban fogadott vendégeket, Schéder Tamás, a sípálya tulajdonosa korábban elmondta lapunknak, hogy amióta bárki könnyen utazhat, senkit nem hoz lázba a kis Győr környéki település lankája, így nem lehetne gazdaságosan működtetni a ráadásul rövid, 250 méteres pályát. Pedig ideális a lejtése. A település szövetkezete 1978-ban létesítette a pályát, akkor az országban az első volt a pázmándfalui felső kötélvezetésű sífelvonó. Sokáig nagy népszerűségnek örvendett a környéken élők között, például tányéros felvonó és éjszakai világítás várta a síelni vágyókat.

A nyúli sípálya is megvan már vagy húsz éve, hogy utoljára síelőt látott. Ezen a télen a nyúli dombok között járókat már csak a trafóház és pár vasoszlop emlékezteti a dicső múltra.

– A pálya egyrészt az önkormányzaté, másrészt magánkézben van. Az üzemeltetés feltételeit előíró jogszabályok annyira szigorodtak az elmúlt években, hogy már nem tudnánk megfelelni nekik. A telek pedig annyira enyhék, hogy csak pár napig lehetne használni, a kifutó pedig rövid, ráadásul nem megnagyobbítható, így nem lehetne gazdaságosan üzemeltetni – vázolta át a helyzetet Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere.

Át a Vasfüggönyön

A Soproni hegységben található hatpályás Vasfüggöny Sífutópálya nevét arról kapta, hogy a legmagasabban fekvő három pálya másfél kilométeren hosszban az egykori műszaki zár vonalát követi. A Fáber Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesület üzemelteti és tartja karban. Hó esetén az összesen húsz kilométeres, 160 méteres szintkülönbségű pályákon gépi nyomvonalat fektetnek le és sok sífutó használja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában