trópusi

2020.09.04. 18:44

Pompáznak a banánpálmák Mosonmagyaróvár

Európa egyik legnagyobb botanikus kertjétől kapott négy éve nem mindennapi ajándékot a Széchenyi István Egyetem MÉK Gyógynövénytermesztési nyugalmazott tanszékvezetője. Az akkor mindössze harminc centiméteres banánpálma-csemete hihetetlenül jól érzi magát megyénkben, Makai Sándor mosonmagyaróvári kertjében. A büszke tulajdonost arról kérdeztük, hogy vészelik át a telet, és hogy bírják megyénk időjárását.

Ollári Gergely

A banánpálmák nagyon tápanyagigényesek, és szerencsére nagyon gyorsan fejlődnek is. Felvételünkön Makai Sándor a kertjében lévő növénnyel.

Fotó: Csapó Balázs

– Egy delegáció látogatott el hozzám, ők leptek meg engem egy egészen kicsi banánpálma-csemetével. Mindössze egy növényt kaptam, ami elkezdett aztán hajtásokat adni. Ma már nagyon szépen mutatnak a kertemben. Mindenesetre betartom ajándékozóm utasításait, és tanácsainak megfelelően kezdtem el gondozni őket – kezdte beszélgetésünket Makai Sándor.

A banánpálmák nagyon tápanyagigényesek, és szerencsére nagyon gyorsan fejlődnek is. Felvételünkön Makai Sándor a kertjében lévő növénnyel.
Fotó: Csapó Balázs

Így gondozza

A mosonmagyaróvári professzor elmondta: a banánpálmák nagyon tápanyagigényesek, és szerencsére gyorsan fejlődnek is. Az őszi időszakban különösen sok foglalkozást igényelnek, a hajnali fagyok megjelenése előtt. Tulajdonosa ekkor visszavágja a törzseket körülbelül 1 méter magasságúra, majd becsavarja szigetelőanyaggal, egyfajta szőnyeggel, amit házak szigetelésénél szoktak használni. A teteje pedig általában fóliát kap a téli hónapokra. A fagyok elmúltával pedig megindul méretének növekedése, nő tovább a törzse és folyamatosan hozza az újabb leveleket. Érdekesség, hogy volt már hét méter is a banánpálma magassága.

– Az első évet még a pincében, az alagsorban töltötte, fagymentes helyen, de az újabb hajtásokat ki lehet már ültetni egy év után is. A fűfélékhez tartozik, érdekesen fejlődik a szára és könnyen lefejthető. Csoportosan már egész nagyra nőttek, de mellette már alakulnak ki a kisebbek is – fogalmazott a büszke tulajdonos.

Az időjárás is kedvező hazánkban

Hozzátette: a gyökerei egészen közel vannak a talajfelszínhez. Idén már virágoznia is kellett volna, de ez egyelőre még nem történt meg, így biztosra vehető, hogy jövőre virágba borul majd. Hazánk időjárása kedvez a banánpálmának, szinte tökéletes. Havonta egyszer szokta megöntözni, ha szükséges. A párologtató felületük pedig kifejezetten nagy a leveleknek, azok átmérője is könnyen elérheti a másfél-két métert.

Sokan csodálják

A banánpálmákat sokan megcsodálják. Makai Sándor állítja: van és lesz is kultúrája a magyar növénytermesztésben a banánpálmáknak. Az interneten ő is figyelemmel kíséri hazánkban történő termesztését. Az országban több helyen jelen van már, de ilyen nagy méretűvel Makai Sándor nem találkozott, sem személyesen, sem a világhálón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában