Sport kutyákkal

2020.08.18. 22:45

Jön a VIII. Szigetköz Agility Kupa

Szeretettel vár minden kedves agility versenyzőt és érdeklődőt az A-Team Győr Agility Egyesület a VIII. Szigetköz Agility kupára!

kisalfold.hu

Időpont: 2020.08.29-08.30., szombat és vasárnap.(8h-19h) Helyszín: Dunaszeg,sportpálya.A pálya automata öntözőrendszerrel van ellátva, és homok injektálással elérték, hogy nagyon ízület barát rugalmas talaja van. Ez kutyáknak és gazdiknak egyaránt fontos.

Dunaszeg sportpályája a Mosoni-Duna partján fekszik. A kutyáknak gazdikkal együtt fürdési lehetőség biztosított, ami rendkívül nagy pluszt jelent egy agility versenyen. A pályától mindössze egy út és a töltés választja el a szabad strandot, melyen a verseny napjain engedélyezett a fürdés a négylábúaknak is. További remek lehetőség, hogy az egykori diszkó több száz négyzetméteres épületét a tulajdonos a szervezők rendelkezésére bocsájtotta. Naptól, esőtől, széltől védett helyen tudják a nevezők a kutyaboxokat elhelyezni, a kutyák nyugodtan pihenhetnek a futamok közötti időben.

A helyszínhez egész közel található étterem és a kemping, ahol 3 klimatizált faház és egy 8 fős apartman is a versenyzők rendelkezésére áll, sátorhelyekre pedig korlátlanul tudnak versenyzőket fogadni. A kemping új fürdő és kiszolgáló létesítményekkel rendelkezik. Lehetőség van kerékpár és a kenu kölcsönzésre is.

Mivel a versenyzőknek minél több lehetőséget kell biztosítani, hogy megmérettessék magukat, ezért nem volt kérdéses a helyszín megváltoztatása, költözés Győrzámolyról. Magyarországon ilyen sok szolgáltatást nyújtó agility verseny helyszín nincs még egy. Eddig beérkezett nevezések szombatra 142, vasárnapra 140 páros.A nevezők között vannak szlovákok, osztrákok és az ország minden vidékéről magyar indulók. A verseny bírói: Nagy Veronika és Szlovákiából Pavol Vakonic

Pavol Vakonic a 2015-ös agility világbajnokságon Olaszországban Fiona nevű maxi kutyájával egyéni világbajnok lett és Ikea nevű maxi kutyájával ezüst érmet szerezte meg. Nemzetközileg elismert nagyon jó versenyző mind maxi,mind midi kategóriában. A COVID járványra való tekintettel a futamok úgy zajlanak, hogy a kategóriák nem egy időpontban kezdenek. Kezdők indulnak először, utána az A1 kategória, majd A2 és végül az A3 legmagasabb tudásszintű kategória, maximálisan betartható a távolság tartás és a megengedett létszám kontrolálása.

A COVID miatt sajnos nagyon sok hazai és nemzetközi verseny elmaradt. A Szigetköz Kupát hagyományosan a világbajnokság egyik felkészítő versenyének is szokták nevezni, de sajnos az idén nem lesz agility világbajnokság a járvány helyzet miatt.

Az agility egy olyan kutyás sport, amely minden kutyafajta számára nyitott (társasági kutyák és keverékek számára is). Eleinte célja a show, a szórakoztatás volt, később versenysporttá vált. A verseny a díjugratáshoz hasonló. Egy pálya 15-20 akadályból áll, amelynek sorrendje és útvonala versenyenként különbözik, a bíró határozza meg.

A verseny végén értékelik az egyes köröket, itt elsősorban a hibátlanság számít, a gyorsaság csak másodlagos szempont. A mozgásigényes kutyafajták (pásztor- és terelőkutyák (pl.border collie, sheltie, puli, pumi, mudi) vadászkutyák, (pl. foxi, westie, vizsla, terrierek, agár, stb.) számára az agility kitűnő sport, hiszen – leköti a fölös energiáikat, – növeli fegyelmezettségüket (játszva tanulnak), – fejleszti koncentráló készségüket és kitűnő izomzatot, kondíciót biztosít számukra.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy-egy agility tréning után békésen szundikálva terül el otthon kedvencünk, valamint séta közben is könnyebb vele megtalálni a hangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában