Basszusgitár és tuba

2021.01.26. 14:16

A Dalban – A mosonmagyaróvári Tóth Bencével bővült ki A LivingRoom

A Liszt Ferenc Zeneakadémia mesterszakos hallgatója, a mosonmagyaróvári születésű Tóth Bence is bemutatkozik a LivingRoom formáció tagjaként a január 30-án kezdődő A Dal 2021 című versenyben Megtörtént című szerzeményükkel.

Mészely Réka

20210125 Mosonmagyaróvár Képen: Tóth Bence A LivingRoom zenekar tagjai, Pál Benjámin, Friderikusz Péter, Paukovics Gergely, Jánny Dominik és Tóth Bence is bemutatkozik A Dal 2021-ben. Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

Tóth Bence családjában még senki nem lépett zenei pályára, és a véletlen folytán talált rá a hangszerre: csak tuba szakon maradt hely. Tizenkét éves korában Hernádi Sándor, a Mosonyi Mihály-zeneiskola egykori igazgatója és a Kühne Koncert Fúvószenekar korábbi karmestere szárnyai alatt ismerkedett a fúvós hangszerrel. Két év után annyira megszerette, hogy nem volt kérdés: a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnáziumba felvételizik. Sikerült.

Zeneakadémista a filharmonikusok között

– A szüleim sok jó zenét hallgattak otthon Eric Claptontól Hobóig. A zene szeretete ösztönösen is belém ivódott már gyerekként. A Weiner Leó-konzervatóriumban érettségiztem Budapesten és a Liszt Ferenc Zeneakadémiára kerültem, tuba szakra. Most itt veszek részt a mesterképzésen – avat be a 24 éves mosonmagyaróvári tehetség. Mint meséli, alapvetően Budapesthez kötődik már az élete, de a járványügyi helyzet miatt ideiglenesen hazaköltözött a Lajta-parti városba. Itt amúgy 2009 óta a Kühne Koncert Fúvószenekar tubása. De játszott már a Nemzeti és a Győri Filharmonikus Zenekarral vagy az Óbudai Danubia Zenekarral is. Most egyébként a győri Arrabona Bras tubásaként is tevékenykedik.

Tóth Bence

Napi hat órát gyakorol két hangszeren

Mint meséli, régóta egy basszusgitár tulajdonosa is, ám azzal eddig komolyan nem foglalkozott. Éppen tavaly tavasszal iratkozott be – egy hónap felkészülés és sikeres felvételi után – a Kőbányai Zenei Stúdióba.– A tubázás prioritást élvez, ahhoz jobban értek és „több kilométer van benne”, de a basszusgitárt is megszerettem. Egyenrangúként kezelem őket, napi három-három órát gyakorlok mindkét hangszeren – avat be a zenész.

Óriási lehetőség a bemutatkozás

A Kőbányai Zenei Stúdióban ismerkedett meg a Living-Room zenekar egyik tagjával, Friderikusz Péterrel, aki jelenleg évfolyamtársa zongoristaként. Ő hívta meg az akkor még kéttagú együttesbe, hogy a gitár és cselló mellett legyen egy ütős zenekari háttér is. Így a csellós Péter mellett Pál Benjáminnal (ének), Paukovics Gergellyel (gitár) és Jánny Dominikkal (dob) alkotnak egy csapatot, Bence meg basszusgitárral játszik tavaly október óta. – Gyakorlatilag két hetünk volt, hogy írjunk egy szerzeményt, amivel indulhatunk A Dal 2021 versenyen. Beni a szöveget írta, mi a hangszerelést.

A szöveg írója a saját életéből merített a Megtörtént című műhöz: volt egy rossz korszaka, amiből nehezen tudott kijönni. Hirtelen azonban minden jóra fordult, és ezt hozza vissza a dal is – meséli Bence. A mosonmagyaróvári zenész óriási lehetőségnek tartja, hogy sikerült bejutniuk a dalversenybe, melyben több meglepetés-zenekar is bemutatkozik. Egyébként az akkor még kéttagú LivingRoom már 2018-ban szerepelt a műsorban. A január 30-tól a Duna Televízióban kezdődő produkcióban már öttagú csapatként állnak a televíziónézők elé.

A Living Room

A Dal

A Dal 2021 című dalversenybe negyven énekes vagy zenekar jutott be. A végső győztes amellett, hogy pénzjutalomban részesül, lemezfelvétel és videóklip készítésére is lehetőséget kap, valamint a Petőfi Zenei Díj „Az év dala” elismeréssel is gazdagodik.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia mesterszakos hallgatója, a mosonmagyaróvári születésű Tóth Bence elsőként a tubára talált rá. Két hetünk volt, hogy írjunk egy szerzeményt, amivel indulhatunk A Dal 2021 versenyen. Tóth Bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában