többrétegű

2021.07.18. 07:08

Új mozgásszínházi produkciót mutat be a TranzDanz

A magyar néptáncból ihletet merítő kortárs táncelőadás június 21-én látható a Trip Hajón.

A TranzDanz Tranzit Trip címmel július 21-én, szerdán este a Trip Hajón mutatja be a közönség előtt legújabb, a magyar néptáncból ihletet merítő kortárs táncelőadását a Trip WebSzínházában.

Kovács Gerzson Péter Harangozó Gyula-díjas és kétszeres Lábán Rudolf-díjas táncművész, koreográfus előadásában a tranzit tematikáját helyezi a középpontba. „A tranzit ideiglenes világában bárki bárkivel összefuthat, itt él a véletlenszerű találkozások, kalandok szereplője, az utazó, aki az emlékei, a vágyai és talán a jövő felidézésével tölti ki a non-place ürességét...” – olvasható a színház közleményében.

Mint írják, Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz kortárs táncegyüttes vezetője csaknem négy évtizede meghatározó alakja a magyar táncéletnek. Az általa létrehozott táncnyelv részben néptáncos múltjából ered, részben kortárs technikák innovatív alkalmazásával alkot egyedi és összetéveszthetetlen mozdulatvilágot.

A TranzDanz motívumai között egyaránt felfedezhetők utalások az archaikus kultúrák jelképeire és a mai globalizált világ képeire. A mozgás és a zene ötvözése mellett, performanszaik gyakran multimédia jellegűek: meghatározó bennük a vizuális-, az akusztikus- és a mozgás-elemek játékos dinamikája – áll a közleményben.

Az előadás táncosai között van Bacsó Lilla, Darabos Péter, Gera Anita, Szabó Zsombor, Tókos Attila és Tőkés Imola, az utazó hangja Andrew Hefler. A produkció zenéje Kovács Jeromos munkája, a jelmeztervező Ocskó-Kü Kata, a látványtervező Kovács Gerzson Péter.

Borítókép: Takács László, Gera Anita, Csuzi Márton és Tókos Attila (b-j) táncol a TranzDanz / Kovács Gerzson Péter Társulata NOIR című táncelőadásának próbáján a MU Színházban 2019. január 16-án.

Ezek is érdekelhetik