Marosvásárhelytől New York-ig jutott

2021.03.09. 13:33

Elhunyt Tamás Klára képzőművész

Életének 75. évében, hosszú betegség után március 4-én elhunyt Tamás Klára képzőművész – közölte az MTI-vel kedden az Iparművészeti Múzeum (IMM).

Fotós: Kovács Tamás

Tamás Klára januárban adományozta az Iparművészeti Múzeumnak Dávidok és Góliátok, valamint Főnix című falikárpitjait. Jékely Zsombor, a múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese akkor az MTI-nek elmondta:

nagyon jelentős adományokról van szó, mert ilyen hatalmas méretű (4,3x2,8 méteres, illetve 5,9x4,8 méteres), kortárs kárpit addig nem volt a múzeum gyűjteményében.

Budapest, 2021. január 13.
Az Iparművészeti Múzeum munkatársai leveszik a falról Tamás Klára képzőművész Dávidok és Góliátok című alkotását a művész budapesti otthonában 2021. január 13-án. Tamás Klára a Dávidok és Góliátok című 4,3x2,8 méteres és a Főnix című 5,9x4,8 méteres falkárpit műveit az Iparművészeti Múzeumnak adományozta
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Tamás Klára 1946. augusztus 20-án, Marosvásárhelyen született, 1970-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián grafikus szakon. 1972 és 1982 között grafikusként dolgozott a bukaresti Meridiane és Kriterion könyvkiadóknál. 1992-ben New Yorkba költözött, ott alkotott több mint két évtizedig, 2004 és 2009 között pedig egy kortárs művészettel foglalkozó kiállítóteret is működtetett, a Symbol Galleryt. 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, majd 2014-ben Budapestre költözött, ahol a következő évben megnyitotta lakásgalériáját, az ARTaltar szalont.

Tamás Klára grafikái, film-, színház- és reklámplakátjai, valamint monumentális falikárpitjai bejárták a világot, számtalan nemzetközi kiállításon szerepeltek.

Művei olyan közgyűjteményekben láthatók, mint a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), a bécsi Albertina, a párizsi Pompidou Központ; nemrég 32 plakátot adományozott a Magyar Nemzeti Galériának. Alkotásai megtalálhatók továbbá bécsi, budapesti, bukaresti, müncheni, New York-i, párizsi és tokiói magángyűjteményekben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában