Krimi

2024.02.01. 10:44

Felháborító! Védett szürke farkasokat mészárolt le három borsodi férfi

Elkapták őket, természetkárosítás miatt folyik ellenük eljárás.

MW

Illusztráció. Shutterstock

Fotó: Jim Cumming

Még ősszel indult büntetőeljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Környezeti Bűnözés Elleni Alosztályán, miután felmerült a gyanú, hogy ismeretlenek szürke farkasokat pusztítanak. A nyomozás előrehaladtával körvonalazódott, hogy az elkövetők a vadállomány megtartása érdekében évek óta rendszeresen, illegálisan lövik ki a fokozottan védett szürke farkasokat. Az állatok természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint – írja  a Police.hu. 

A nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható. Mint kiderült, a három férfi tisztában volt azzal, hogy tilos a védett ragadozók pusztítása, hiszen mindhárman különböző vadásztársaságok tagjai. 

Az eljárás azonban nemcsak a védett állatok pusztításának körülményeire, hanem a megölt állatok maradványainak, tárgyak megszerzésének, valamint birtoklásának vizsgálatára is kiterjed, mivel így is megvalósítható a természetkárosítás bűncselekménye.

Forrás: Police.hu

Az NNI január 24-ére összehangolt akciót indított a három férfi elfogására, valamint a hozzájuk köthető ingatlanokban való kutatásokra. Mivel az érintetteknek engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak, az akcióban részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is.

A Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók tárgyi bizonyítékokat, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatokat találtak. Ezeket, valamint mindhárom férfi fegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja.

Forrás: Police.hu

A három borsodi férfit előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg szabadlábon védekeznek. A nyomozás folytatódik, és nem kizárt további személyek büntetőjogi felelősségre vonása sem, így a gyanúsítotti kör még bővülhet.

Tavaly a jeladóval ellátott svájci farkas elpusztítása keltett nagy felháborodást a lakosság körében. Az NNI abban az ügyben is elfogta az elkövetőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában