Krimi

2023.12.27. 01:06

Kiderült, milyen színű autókkal történik a legtöbb baleset

Nehéz elhinni, hogy egy autó színének bármi köze lehetne egy balesethez, de a carVertical felmérése szerint az adatok elbillennek bizonyos fényezések felé.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

A közúti balesetek emberi mulasztásból vagy puszta balszerencséből következnek be, azonban egy felmérés érdekes eredményre jutott. A barna és a sárga színű autók gyakrabban szenvednek balesetet, mint a többi fényezés – erre derült fény a carVertical autóipari adatszolgáltató saját adatain alapuló elemzéséből.

A carVertical az írta, hogy az autószínek kiválasztása az egyéni ízlés, a kínálat, az ár és a trendek kérdése. Napjainkban sokkal keresettebbek a semleges, nem túl feltűnő színek, a szürke, a fehér vagy a fekete. Sokan már csak azért is ilyen autókat keresnek, mivel a tapasztalatok szerint ezeket eladni is sokkal könnyebb.

Az adatszolgáltató adatai szerint a balesetek elkerülése szempontjából is érdemes lehet visszafogott fényezést választani, mivel a feltűnőbb színű autók gyakrabban szenvednek balesetet.

A leggyakrabban a barna színű autókkal történik baleset a carVertical adatai szerint.

A forgalomban lévő barna autók 51 százalékánál jegyeztek már fel káreseményt. A cég adatai szerint általában olyan vásárlók keresik a barna színt az autópiacokon, akik a megbízhatóságot, a luxust és a kényelmet részesítik előnyben.

A lista második helyén a sárga szín áll, ezeknek az autóknak 50,6 százaléka keveredett már balesetbe. A sárga sportos szín, a tulajdonosok sok esetben szeretik rajta felejteni a lábukat a gázpedálon. Hasonló a helyzet a piros autók tulajdonosaival, esetükben 49,8 százalékban jegyeztek fel valamilyen balesetet.

Az autók színe és a korábbi sérülési arány vagy az átlagos motorteljesítmény között nincs közvetlen összefüggés. Feltételezhetjük tehát, hogy azok a sofőrök, akik szeretnének kitűnni a tömegből, gyakran választják azokat a színeket, amelyeknek a feljegyzett baleseti aránya a legmagasabb. Előfordulhat, hogy valamivel több kockázatot vállalnak a mindennapi közlekedésben

– mondta a carVertical autóipari szakértője, Matas Buzelis.

Hogyan növelik az élénk színek az autó biztonságát?

Az élénk színű autókat vezető sofőröket sokan extravagánsnak tartják. A feltűnő autószínek azonban a közvélemény szerint biztonságosabbak is, mivel ezek a járművek kedvezőtlen időjárás esetén vagy gyenge fényviszonyok között is jobban láthatók.

A fehér vagy sárga autók kitűnnek a környezetükből, így a gyalogosok és más járművezetők könnyebben észreveszik őket.

Ezzel ellentétben a szürke vagy fekete járműveket egy esős, borús napon nehezebb észlelni.

A világosabb színű autók éjszaka is jobban láthatók, így a tulajdonosuk nagyobb biztonságban van. Bár a narancssárga nem tartozik a legelterjedtebb színek közé a használtjármű-piacon, autóipari szakértők jó választásnak tartják azok számára, akiknek fontos, hogy a forgalomban jól láthatók legyenek.

A carVertical kutatása szerint a legbiztonságosabb színek a szürke (44,7 százalék) és a fehér (44,5 százalék),

az ilyen színű autók ugyanis ritkábban karamboloznak. Bár a baleseti statisztikák számos tényezőtől, például az útviszonyoktól és a forgalom erősségétől is függenek, bizonyos autószínek szerepet játszhatnak a vezetők biztonságának megőrzésében - írja a vg.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában