Öngondoskodás

2023.10.14. 08:00

Továbbra is versenyképesek az önkéntes nyugdíjpénztárak

A nyugdíjpénztárak más öngondoskodási ajánlatokkal összevetve változatlanul az egyik legversenyképesebb konstrukciót kínálják – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss összefoglalójából.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A jegybank keddi tájékoztatása szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit visszamenőleg kifejező klasszikus díjterhelési mutató 2022-ben 0,72 százalék volt a 2021-es 0,71 százalék után, a korrigált díjterhelési mutató értéke pedig 0,73 százalék, míg az előző évben 0,75 százalék. A tavalyi díjterhelési mutatók értéke 2021-hez képest így érdemben alig változott, továbbra is versenyképesnek számítanak a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek piacán.

A díjterhelés összetevőin belül a működési költségek nem változtak lényegesen tavaly,

 korrigált értékük az előző évi 0,31 százalék után 0,32 százalék volt.

A tavalyi általános eszközleértékelődés okozta negatív befektetési eredmények miatt a pénztáraknak nem volt lehetőségük a tagdíjat nem fizető tagok hozamából működési költséget levonni. Így néhány pénztár növelte a tagdíjakból működésre és likviditásra levonható részt, vagy módosította a sávos tagdíjfelosztást, növelve a befizetésarányos levonást.

A befektetési tevékenységhez kapcsolódó díjterhek a korrigált mutatónál a 2021. évi 0,44 százalékról 0,41 százalékra csökkentek. A csökkenéshez jelentősen hozzájárult, hogy tavaly a pénztári portfóliók nagy része negatív hozamot ért el. Több pénztárnál ugyanakkor a vagyonkezelői sikerdíj feltétele a pozitív hozam volt, így a sikerdíjat nem kellett kifizetni az érintett vagyonkezelőknek akkor sem, ha a pénztári hozam meghaladta a referencia hozamot.

A jegybank ajánlása alapján kiszámított átlagos 30 éves pénztári teljes költségmutató 2022-ben 0,94 százalék lett az előző évi 0,92 százalék után. Az eltérő módszertannal számolt költségmutatók egyaránt azt mutatják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje hosszútávon is 1 százalék alatt marad – emelte ki közleményében az MNB.

A pénztári teljes költségmutató előretekintő módon modellezi a pénztártagok hosszútávú jövőbeni megtakarításait. A mutatót a pénztárak honlapjaikon is közzéteszik, és azok a jegybank honlapján össze is hasonlíthatók az élet- és nyugdíjbiztosítási teljes költségmutatókkal. 

A fogyasztók így a különböző előtakarékossági formák között nem csak a hozamadatok, hanem a megtakarítást terhelő költségek alapján is választhatnak

 – hívta fel a figyelmet az MNB.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában