Tömegközlekedés

2023.04.28. 11:34

Megfizethető lesz az utazás, egyszerűbb a tervezés is

Akár több tízezer forinttal is csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása az ország- és vármegyebérletek révén, ha a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között.

A MÁV-START jegyértékesítő automatájánál váltja meg menetjegyét egy utas a tatabányai vasútállomáson 2018. november 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Megfizethető áron és egyszerűen lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain május 1-től. Az új vármegye- és országbérletek harmincnapos érvényességűek. A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, az országbérlet 18900 forintba kerül. A diákigazolvánnyal rendelkező nappali és esti tagozatos tanulók élhetnek a megszokott 90 százalékos kedvezményükkel. A két új bérlettípusnak köszönhetően azt már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem korlátozás nélkül az adott vármegyében vagy akár az egész országban. 945 forint, illetve 1890 forint lesz az újfajta diákbérletek ára. Az országbérlet a hosszabb távolságokra vagy a legalább két megyén át ingázók számára kínál új és versenyképes alternatívát. Az új bérlet várhatóan a hazai idegenforgalom élénküléséhez is hozzájárul.

A vármegye- vagy országbérlet bevezetése egyszerűbbé teszi a jegyváltást is. A jövőben elég lesz egyetlen harmincnapos bérletet váltani. A MÁV app használatával ez az egy bérlet sorban állás nélkül elérhető. A bérletválaszték a jövőben sem szűkül: minden jelenlegi jegy- és bérlettípus május elsejét követően is megmarad, így mindenki a számára legkedvezőbb megoldást választhatja. A megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők.

A vármegye- és országbérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, és első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem. A feláras és nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok (például a Napfény, Békés, Bakony, Göcsej és a kaposvári InterCityk) nem feláras kocsijaiban ezekkel a bérletekkel is lehet majd utazni.

Nem érvényesek az újfajta bérletek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon. Ugyanakkor a helyközi, távolsági buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk. Budapesten viszont csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon, a városhatáron belül már szükség a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is.

Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely vármegyében a kiindulási- és a célállomásuk van. Egy vármegyére szóló bérlet is elég lesz, ha a busz vagy vonat ugyan két megyét is érint, de a célállomás ugyanabban a vármegyében van, mint az indulóállomás és az utas nem száll le a járműről a másik vármegyében.

Minden könnyebb a menetrendek.hu-val

A helyközi autóbusz menetrendek mellett az elmúlt években a MÁV és GYSEV menetrendje is megtalálható volt a menetrendek.hu-n és a kapcsolódó applikációkban. A VOLÁNBUSZ által üzemeltetett helyi szolgáltatások is bekerültek a rendszerbe, majd ezt követték a nagyobb önálló szolgáltatóval rendelkező vidéki városok, a budapesti helyközi átszállást biztosító vonalak és a balatoni, majd a dunakanyari hajózás is. Az elérhető adatok köre folyamatosan bővült, a fentieken túl a BKK agglomerációs autóbuszaival, a HÉV-ekkel, több mint 60 település helyi közlekedésével, valamint legutóbb a teljes BKK menetrenddel bővítette adatbázisát a menetrendek.hu.

A fejlesztések révén ma már számos hasznos információ megtalálható a felületen: az indulási jegyzék, a könnyen kezelhető előzmények, az autóbusz-közlekedést végző társaságok járatainak díjszabásai és a járatok kocsiállásszáma is elérhető. Ahol GPS alapú forgalomirányítás működik, onnan a valós idejű menetrendi adatok is lekérhetők. Működik a háztól-házig utazástervező, valamint angol nyelvű kezelő felület is a felhasználók rendelkezésére áll.

A honlapon könnyedén megszervezhető bárki számára olyan utazás, ahol a fővárosban átszállással kell utazni, a kereső segítségével ugyanis minden megbízhatóan előre tervezhető. Az induló és célállomások megadását követően a kereső pontosan mutatja a lehetséges eljutási lehetőségeket, utazási opciókat. Az útvonalak térképen is láthatóak. A felkínált lehetőségek alapján magunk választhatjuk ki a szimpatikus utazási módot.

Egy úti célra elég egyszer tervezni a pillanatnyi pozíciónktól, mert a rendszer automatikusan tárolja azt, és később az előzményekből egy kattintással előhívva újra kapcsolhatunk utazást az adott célhoz. Az utazások tervezése során a be tudjuk állítani a keresési feltételeket: indulási idő, érkezési idő, utazási idő, átszállások, valamint jegyár szerint. Be lehet állítani a maximális átszállások számát, a maximális gyaloglást és a rendelkezésre álló átszállási időt is. A kedvezmények menüpont alatt az utasok ki tudják választani, hogy milyen könnyítésre jogosultak, így pontos információk ismeretében válthatunk jegyet az adott autóbuszra.

A 2023 elején került a rendszerbe a háztól-házig utazástervező, amely egy országos, minden utcára kiterjedő címadatbázist biztosít a felhasználóknak. A pontosan megadott indulási és érkezési címeknek köszönhetően tökéletesen előre kalkulálható az utazás, beleértve a gyaloglást és az átszállásokat – akár térkép nézetben is. Az utazástervező tartalmazza az éppen aktuális információkat.

Az ország összes településének helyi és helyközi menetrendje megtalálható a keresőben. A településeken elérhető aktuális indulási jegyzékek alapján teljes körű tájékoztatást érhetünk el az adott állomásról induló buszok menetrendjéről. Jelenleg a VOLÁNBUSZ és három vidéki nagyváros valós idejű járműkövetése elérhető, ezek mellé hamarosan további adatokat is bekapcsolnak majd.

A térkép nézet további könnyítést rejt: a megállóhelyekre kattintva induló pontot és célt is jelölhetünk, valamint a GPS használatával a pillanatnyi pozíciótól, vagy a közeli megállóhelyekből választva is tervezhetünk. A térképen láthatóak az OpenStreetMap turista útvonalai. Ezzel azoknak az utasoknak kedveznek, akik az egyre népszerűbb túraútvonalakat autóbusszal és vasúttal szeretnék megközelíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában