Faludy függönye

Taszít a hurrá-optimizmus, a kincstári öröm. Legalább ennyire a semmit értékelni nem tudó, az örömre képtelenek világa.

A média fogyasztójaként egyre inkább nyomaszt a mindenhonnan rám ömlő kesergés. Naponta olvasom az újságban, hallom a rádióban, ritkábban, mert nem nagyon nézem, látom a tévében, hogy semmi nem jó. Többnyire sajnos alapja is van az össznépi kesergésnek Emellett azonban nagyon divatos  mindennek a visszáját látni és korszerű fanyalogni. Ki ne szeretne beállni a sorba és még egy vagy több történettel, igaz mesével nagyon "trendi" lenni? Helyes, szólni is kell, ha valami nem jó. De! Ha valami tetszik vagy jó ebben a viharvert hazában, arról mostanság nem népszerű szólni. Most- dacolva a divattal- azértis feljegyzem amit nekem ez a nyár megint adott:  újra rácsodálkoztam arra, hogy egy gyönyörű ország lakója vagyok. 

Örülök a Duna illatú szigetközi falvaknak. Dunaremetén a zegzúgos ágakra szakadó folyó érintetlen és csak az őslakók számára feltárulkozó járatainak, a vizililiomnak, a soha eddig nem látott madaraknak.  Sehol nem olyan zöld a fű, a fa és ragyog minden levél egyenként, mint a szunyoglepte ártéri nyaralóhelyen, Véneken. Pannonhalmán az apátságból letekintve a tájra nem emlegetem Toscána szépségét, mert önmagában, összehasonlítások nélkül állja meg a helyét és egyesíti mindazt, ami a pannon táj szépsége. Az Őrséget sem hasonlítom az osztrák  vagy szlovén meséhez, mert ez az Őrség, amely önmagáért beszél.

Nyári reggelen  rózsaszínü és  márványsima a Balaton. A fonyódi partról nézve a tanúhegyek nem csak földtörténeti eseményekről vallanak. Faggatni sem kell őket, csak nézni és a puszta látványukkal bizonyítják azt, hogy szép.

Nem akarom provokálni a többségben lévő fanyalgókat, a trendi örömteleneket sem a cinikusokat, de ajánlom nekik, hogy szívleljék meg Faludy Györgynek valamikor az 1990-es évek elején a rádióban elhangzott válaszát arra kérdésre, hogy a recski tábor szenvedései mit váltottak ki benne? A válasz az volt, hogy  megtanult örülni annak, ha van egy doboz gyufája, annak, ha függöny van az ablakon, megtanult örülni a létezés puszta örömének. 

Azóta, ha a hivatásszerűen fanyalgókat és a cinikusan örömteleneket nem akarom látni, behúzom előttük Faludy fügönyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!