Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Számlaadás, avagy fogyasztóvédelem az orvosnál

Győr-Moson-Sopron - Míg barátnőjétől ötezret, panaszosunktól nyolcezer forintot kért ugyanazért a vizsgálatért magánrendelésén a nőgyógyász – legalábbis ez derült ki olvasónk leveléből.

Míg barátnőjétől ötezret, panaszosunktól nyolcezer forintot kért ugyanazért a vizsgálatért magánrendelésén a nőgyó-
gyász – legalábbis ez derült ki olvasónk leveléből, akinek kérdésére a civil szakember megerősítette: a fogyasztókat védő szabályozások a magánorvoslásra is vonatkoznak.

„Nem tudom, hogy a fogyasztóvédelem a magánorvosoknál is alkalmazható-e, bár vállalkozóként gondolom, ők is szolgáltatnak. Egy orvos eltérhet-e a rendelőben kifüggesztett tarifától személyes szempont alapján? Kilenc éve járok egy nőgyógyász magánrendelésére, évente egyszer általános kontrollra. Orvosom egyszer sem adott még számlát, így nem nagyon lehet ellenőrizni, mit is számol fel. Egy általános, komplett vizsgálat tarifája a fali árjegyzék szerint ötezer forint. Tőlem már tavaly is hétezret kért, az idén pedig nyolcat. Eddig azt hittem, esetleg a labort vagy az ultrahangot külön kell fizetni, de az idén a barátnőm is jött velem és legnagyobb megdöbbenésünkre kiderült: ugyanazokért a vizsgálatokért ő ötezret fizetett. Semmi extrát nem kaptam tehát a másfélszeres munkabérért, amit az orvosom tőlem kért. Csak arra tudok gondolni, az az oka az eltérő elbírálásnak, hogy néhány éve véletlenül elmondtam az orvosnak, egy darabig New Yorkban éltem, oda mentem férjhez. Tudjuk, hogy a fogorvosok is magasabb tarifával számolnak az osztrákoknak, akárcsak a fodrászok. De én magyar nyugdíjas vagyok és a férjem gyári munkás, nem Rockefeller. Ám ehhez neki nincs is semmi köze. Vagy mindenki fizessen jövedelme szerint, vagy senki se! Még nem tudom: orvost változtatok-e vagy konfrontálódom vele. Ezért szeretném tudni, joga van-e bármiféle okból eltérni a kifüggesztett tarifától? Kérhetek tőle tételes számlát?" – írta olvasónk „A Kisalföld a vásárlókért" akciónk felhívására, melynek keretében karácsonyig folyamatosan küldhetik olvasóink fogyasztóvé-
delmi kérdéseiket szerkesztőségünkbe (rimanyi.zita@kisalfold.hu).

– Természetes, hogy a magánorvosi rendelés is vállalkozásnak minősül, így arra is vonatkoznak a különböző fogyasztóvédelmi, adózási szabályok

– kezdte válaszát Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. – Így a rendelőben a betegeket valamilyen formában tájékoztatni kell a rendelések, a vizsgálatok árairól. Azaz rendelkeznie kell az orvosnak egy díjszabással, melyet ki kell függesztenie. A számlaadási kötelezettség is vonatkozik rá. Tehát az elvégzett vizsgálatokról, beavatkozásokról számlát kellene kiállítania és azt átadni a betegnek.

Szakértőnk leszögezte: a vizsgálatok díja nem függhet a beteg anyagi helyzetétől, származásától, beosztásától. Tapasztalata szerint egyébként a legtöbb orvos ma már a szabályozások szerint jár el.

Olvasóink írták

 • 3. Kissné 2007. november 15. 19:01
  „Szomorú, hogy országszerte ez a tapasztalat. A magánorvosi rendelőkben a kezelésekért -legyen az fogorvos, belgyógyász, nőgyógyász, állatorvos, stb- SOHA nem adnak számlát (tisztelet a kivételnek - ha van) ! Tudják mit csinálnak az EU-s országokban az ilyen esetekben? Kimegy az adóellenőr , és ELVISZIK a számítógépet! Egyszerűen: ölbeveszik és elviszik! A számítógépből aztán MINDEN kiderül! Van rá törvény, hogy megtehetik! CSINÁLTAK törvényt, hogy megtehessék!
  Az én fogorvosom, nőgyógyászom, az állatorvos (ahová a cicámat-kutyámat viszem) szinte 2-3 havonta mennek Hawaira és ehhez hasonló helyekre " pihenni", üdülni, sielni télen Olaszországba, Franciaországba, Svájcba.
  Kérdezem én: miért nem ellenőrzi az ilyen privát szolgáltatókat az APEH, a fogyasztóvédelmi felügyelet?
  Köszönettel: Kissné szijártó ágnes”
 • 2. kalanagy 2007. november 15. 16:07
  „Egyes dokik ezt nem is ismerik. Munkaidejükben maszelolgatnak, nem is kevés pénzért. / fogpótlás/
  Nagylelküen még a vizitdíjat is visszaadja adják. Ide jutottunk.”
 • 1. Cseter János 2007. november 15. 11:50
  „Az elvégzett munkának elenértéke van! Mivel az elvégzett munkák nem egyformák így az ellenérték sem egyforma! Egy demokráciában kötelező írásba adni az elvégzett munka milyen és mennyiségét és annak megfelelően a díjazását! Ezt minden normális embernek tudni illik! Sőt joga van hozzá! Persze ott, ahol az el nem végzett munka után is bezsebelik a díjat, mivel a "Fehérgalléros Bünözők" így rendelik el viszaélve a hatalmukkal! Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor az elvégzett" pitiáner munka" dijjazása az egekbe szökhet rendszerünkbe! Mint, azt már sokszor írtam ez egy banánköztársaság jellemzője! Ahol nem üldözik a Fehérgalléros Bünözőket, hísz diktatórikus parancsuralom van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb megegyezni, drága lehet rendőrt hívni

Győr-Moson-Sopron - Koccanás esetén – ha nincs személyi sérülés – ezentúl ajánlatos a… Tovább olvasom