Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Önkéntesek mentőöve kicsiknek

Győr-Moson-Sopron - Húsz gyermekrögzítőt adhattunk át tegnap a megyei mentőknek – köszönhetően azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak, amelyek csatlakoztak „A beteg gyermekek biztonságos szállításáért" akciónkhoz.

Sikerült: minden, 24 órában dolgozó mentőautóba szereztünk gyermekrögzítőt. „A beteg gyermekek biztonságos szállításáért" akciónk három éven belül a második, amelyben a segítőknek – vagyis a mentőknek – segítünk: a Kisalföld egy hasonló kampányban, szintén önkéntes felajánlók segítségével, 37 darab GPS-készüléket adhatott át 2006-ban. A műholdas navigációs berendezések azóta is segítik a kocsik eligazodását; az akció ráadásul országos méretűvé dagadt, jelenleg is több megyében látni ajándék GPS-szel haladó mentőket.

Dr. Puskás Tivadar
Dr. Puskás Tivadar


Amikor a március 11-i számunkban megszületett a „Mentőöv a kicsi gyerekeknek" című írásunk, nem titkolt célunk volt megismételni a 2006-os sikert. Összesen húsz rögzítőre jött össze a pénz (egymillió forint értékben), ezekkel mostantól biztonságban lehet szállítani a kicsi betegeket hordágyon is. Győrben 5, Csornán, Kapuváron, Sopronban és Mosonmagyaróváron 3–3, Téten, Pannonhalmán és Lövőn pedig a mentőállomásokra 1–1 készülék jutott. Elértük tehát a célunkat.

Bódi Csaba
Bódi Csaba


Az ünnepi átadásra tegnap a Kisalföld-székházban került sor, ott voltak a felajánlók képviselői: három-három rögzítőt vásárolt a Hipp Kft., a Pez Production Europe Kft. és a győri Jogász Egylet; egyet-egyet pedig az Első Győri Lions Club, a Big Ben Club, a GS Ablaksziget Kft., a Bogota Kft., a Vanos Autószalon,  a Megoldás Kkt., a Solisun Szolárium Stúdiók, a Felirat Reklám Műhely Kft., a Géfi 2000 Kft., s végül magunkat is megemlítjük, vagyis a Kisalföldet is kiadó Lapcom kft.-t, amely a megyei mentőalapítvánnyal együtt elsőként vásárolt rögzítőt. Több olyan olvasónk is volt, aki a márciusi cikk után bár a teljes vételárat (darabonként 50 ezer forintot) nem tudta odaadni, de néhány ezer forintot átutalt az alapítvány számára.  Nekik is köszönjük, mint ahogy a rögzítőt forgalmazó H. S.-Medplan Kft.-nek, amely ezúttal kedvezményes árat szabott meg. 

Kulcsár Róbert
Kulcsár Róbert

Dr. Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat nyugat-dunántúli regionális igazgatója megköszönte a felajánlóknak, hogy a „nagyszerű, erkölcsileg és anyagilag is előnyt jelentő" kezdeményezéshez csatlakoztak. Az ünnepség után az igazgató lapunknak elmondta, ebben a régióban szerencsére jellemző, hogy a mentőszolgálatot megtalálják az adományozni akaró cégek. Nem ünneprontásként, de felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi mentőalapítványokat érdemes támogatniuk azoknak, akik megtehetik, ugyanis hallani több olyan (nem helyi) alapítványról, amelyek „a mentők nevében" gyűjtenek, de igazából nem tudni, mire s kinek adják az így összejött pénzt.

Dr. Szalay Gyula
Dr. Szalay Gyula

A három készüléket vásárló cégek közül Bódi Csaba, a Hipp Kft. igazgatója azt mondta, a gazdasági válság ellenére cége továbbra is részese lesz a jótékonysági akcióknak, nemcsak termékekkel, hanem ilyen felajánlásokkal is. Kulcsár Róbert, a Pez Production kft. vezetője csatlakozott kollégájához, hozzátéve, hogy a gazdasági szereplőknek ilyenkor kell igazán példát mutatniuk. Arra a kérdésünkre, hogy hány hasonló kéréssel keresik meg őket (ami nyilván mutatja azt is, hogy mekkora igény van a civilsegítségre), nagyon gyorsan válaszolták: sokan.

Dr. Szalay Gyula, a győri Széchenyi István Egyetem jogi karának dékánja a Jogász Egylet nevében azt mondta: „A szolgálat és a segítés a szakmánk lényege is, de ezt az imázst ilyen kezdeményezések során is erősíteni tudjuk. Nem csak ehhez az akcióhoz kapcsolódtunk, hisz a jövő héten megrendezendő jogászbál bevételéből az autistaotthont támogatjuk."

Az adományozók: A csütörtöki ünnepi átadáson ott voltak a segítők és a mentőszolgálat vezetői is. A húsz gyermekrögzítő már el is jutott a megyei mentőállomásokra. Fotó: H. Baranyai Edina


 A végére egy fontos mondat dr. Puskás Tivadartól, aki pontot tett az akciónkra: a regionális igazgató azt mondta, ezeket a készülékeket a saját költségvetéséből a mentőszolgálat nem tudta volna megvásárolni.


A gyermekrögzítő előnyei

A súlyosabb  állapotú gyerekeknél mostanáig úgy oldották meg a  (fekvő) szállításukat, hogy az elsősorban felnőttek szállítására használt vákuumágyat leszívták, a kicsiket pedig ebbe szinte belesüllyesztve tudták biztonságosan szállítani. Ez a gyermekrögzítő azonban tökéletesen alkalmazható háromtól harminchat  kilósig a kisgyerekek szállítására: a kisgyerekek a hordágyon ülve vagy fekve, végig kontaktusban maradhatnak a szülőkkel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városháza felrobbantásával fenyegetett a hajléktalan

Győr - A győri városháza felrobbantását jelentette be egy ismeretlen férfi csütörtökön este… Tovább olvasom